Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dobřany zakážou vjezd nákladních aut na místní komunikace

Šestitisícové Dobřany na Plzeňsku zakážou od 17. června vjezd nákladních aut na své místní komunikace. Od pondělí začnou instalovat desítky zákazových značek. Město tím chce zvýšit bezpečnost a šetřit své silnice. Zároveň na nich omezilo rychlost na 30 kilometrů za hodinu. Novinářům to řekla místostarostka Lenka Tomanová (Aktivní Dobřany).

Vjezd bude povolen pouze v pracovní dny a v sobotu dopoledne pro zásobování. Řidiče bude pokutovat městská i státní policie.

"Minulý čtvrtek už to (městská vyhláška) nabylo právní moci a nejpozději od 17. června budou desítky značek po celém městě. Od pondělí 3. června začneme betonovat patky," řekla Tomanová.

Omezení rychlosti je podle starosty Martina Sobotky (Aktivní Dobřany) vedlejším efektem. Hlavním záměrem bylo nepouštět do města nákladní vozy. "Proč mají jezdit po našich silnicích, když my je platíme, opravujeme, ale ze silniční daně u nás neskončí ani haléř," řekl.

Město je kompletně pokryté čtyřmi zónami od krajských komunikací dovnitř. Rozděluje je průtah od Plzně. Napravo od něj, tedy v centru a na sídlišti Pančava, bude platit zákaz pro vozy nad 3,5 tuny a do dalších částí města nebudou smět žádná nákladní vozidla.

Město chce novým opatřením také vytěsnit desítky kamionů, které parkují na betonové ploše v bývalých kasárnách. Podle místostarostky by přitom mohly stát na veřejném parkovišti u velkoskladu Penny Marketu. "Ale řidiči jsou pohodlní a zajedou si co nejblíže do středu města," uvedla Tomanová. Ta už v roce 2015 vypátrala všechny majitele vozů, kteří tam parkovali, a dopředu jim oznámila, ať si hledají náhradní místa. "To je dobře, protože teď je tam více bydlení a zóna se rozrůstá. Odstavené kamiony tam nepatří," dodal Sobotka. Soukromý developer tam nyní připravil další pětihektarovou zónu pro bydlení a prodává pozemky.

Dobřany už loni v září po tříletém snažení zakázaly jízdu kamionů nad 12 tun po hlavním průtahu, tedy po krajské silnici druhé třídy. Přes město si zkracovali cestu řidiči, kteří měli jet po silnicích první třídy a dálnici D5. Těžká nákladní doprava podle čerstvého dopravního průzkumu firmy EDIP klesla na hlavním tahu o 60 procent. "Došlo k výraznému poklesu hlavně u kamionů. Další snížení zátěže nákladní dopravou přinese omezení jejího vjezdu na místní komunikace," dodala Tomanová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, automobilová, správa, Dobřany, nákladní automobil, silnice, Plzeňský kraj, Martin Sobotka, Penny Market, EDIP, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobřany zakážou vjezd nákladních aut na místní komunikace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.