Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do normálního režimu se pomalu začíná vracet městská doprava v Plzni

U některých linek své MHD město Plzeň od 20. dubna částečně obnoví plný denní provoz. Z omezeného provozu, zavedeného od 24. března 2020 v souvislosti s koronavirovou pandemií, se tak do běžného režimu vrátí v pracovní dny provoz na linkách tramvají 1, 2 a 4.

Na čtyřech linkách, konkrétně 10, 12, 13 a 16, také začnou častěji jezdit trolejbusy, kratší dobu na spoje budou čekat i cestující autobusových linek 27 a 36. Pokyn k úpravě režimu a postupnému návratu k plnému provozu vydal krizový štáb města Plzně.

„Ukazuje se, že se nám začínají cestující do městské hromadné dopravy vracet. Naším cílem je udržet mezi nimi i nadále rozestupy a nejezdit s plnými spoji, tedy minimalizovat riziko kontaktu cestujících a případného přenosu covid-19. Proto se vracíme u vytížených linek víceméně ke stavu před vypuknutím koronavirové krize,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Podle náměstka pro oblast dopravy a životního prostředí Michala Vozobule (TOP09) změnu pocítí cestující tramvají, trolejbusů i autobusů. „Co se týká tramvajového provozu, tam v pracovních dnech dojde k částečnému obnovení plného provozu na linkách 1, 2 a 4. Na lince 4 budou v návozových špičkách navíc všechny spoje zajíždět až na konečnou Univerzita pro lepší dostupnost Borských polí, tedy bez nutnosti přestupovat na autobusové linky,“ přiblížil Michal Vozobule. Na tramvajové linky se budou i nadále nasazovat obvyklé soupravy, provoz o víkendových dnech se nemění.

U trolejbusového provozu dojde od 20. dubna 2020 v pracovních dnech ke zkrácení intervalu na linkách s omezeným provozem 10, 12, 13 a 16. Linky 10 a 13 pojedou nově podle celodenního intervalu 15 minut, linka 12 ve špičkovém intervalu pět až 10 minut, v sedlovém intervalu 12 minut a linka 16 pojede nově podle celodenního 7,5 minutového intervalu. Provoz o víkendových dnech se nemění.

U autobusového provozu bude v pracovních dnech na lince 27 obnoven plný provoz linky, tedy v přepravních špičkách pracovního dne se navrátí interval 30 minut. „Na lince 36 zavedeme zkušební posílený provoz rovněž pro pracovní dny. Linka bude v provozu celodenně od páté do 23. hodiny. Nově zařadíme spoje vedené v trase linky mezi zastávkami Univerzita a Obchodní rondel s maximální možnou návazností na linku 4 v zastávce Univerzita. Interval linky 36 v přepravních špičkách bude 10 až 20 minut, v přepravním sedle 30 minut, večer 60 minut, vyjma období kolem 22. hodiny,“ doplnil náměstek Michal Vozobule.

Na linkách 26, 28, 33, 34, 40, 41 a 56 bude nadále zachován prázdninový provoz až do odvolání.

Ohodnoť článek

Foto PMDP

Štítky MHD, doprava, tramvaje, autobusy, trolejbusy, intervaly, Plzeň, pracovní den, Michal Vozobule, koronavirová krize, Martin Baxa, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do normálního režimu se pomalu začíná vracet městská doprava v Plzni  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.