Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Z přeplněného autobusu MHD vypadl za jízdy na ulici třináctiletý chlapec, když se v zatáčce otevřely dveře

Třináctiletý chlapec vypadl za jízdy z přeplněného autobusu, když se mu v zatáčce otevřely dveře. Školák utrpěl odřeniny i pohmožděniny a skončil v péči záchranářů. Měl veliké štěstí, že ho po pádu na vozovku nepřejel žádný automobil. Nehoda se stala v Klatovech v Dukelské ulici. Policie už případ uzavřela. Řidič soukromé firmy, která v Klatovech provozuje městskou hromadnou dopravu, vyvázl jen s pokutou.

Událost pro Plzeňskou Drbnu popsala matka chlapce a hovořili jsme i se zraněným školákem Lubošem. „Jeli na klatovské koupaliště MHD s minibusem. Syn nastupoval na zastávce, kdy řidič vozidla nechal nastoupit všechny čekající lidi, i když už bylo vozidlo plné. Má kapacitu 21 míst k sezení. Lidé uvnitř i stáli. Když minibus vyjížděl do zatáčky v Dukelské ulici, tak jak se lidé uvnitř přeplněného vozidla natlačili na jednu stranu, otevřely se dveře a syn za jízdy vypadl,“ uvedla paní Gabriela. Řidič měl podle jejích slov na uších sluchátka a asi až na čtvrté zavolání starší sedmnáctileté dcery vozidlo zastavil.

„Syn měl odřeniny na nohou a na hlavě, byl potlučený a otřesený. Na místě zasahovali záchranáři i policie. S dětmi byla ve vozidle kamarádka, která je má na starost, když já jsem v práci. Byla s nimi ještě i moje nejmladší dcera, které je 2,5 roku. Ta se od té doby pod dojmem tohoto zážitku bojí autobusů a nechce s nimi jezdit. Když za mnou přijeli policisté do práce, abych k případu ještě podepsala nějaké dokumenty, tak řekli, že řidič se omlouvá. Že chtěl udělat dobrý skutek, proto vzal všechny lidi čekající na zastávce. Byl si vědom toho, že to není správně. Za to mu děkuji, že je dobrosrdečný, ale odnesl to můj kluk,“ řekla smutně paní Gabriela.

Po nehodě maminka zraněného chlapce kontaktovala i dopravní společnost Ptáček – autobusy, která v Klatovech, která pro město provozuje jako smluvní partner městskou hromadnou dopravu. „Chtěla jsem od nich slyšet nějaké vyjádření a jak to hodlají řešit. Jednatelka firmy řekla, že je jí to líto, že mě chápu jako matku. Ale jinak to neřešili. Uvedla, že řidič volal do nemocnice. Snahu oceňuji. Ale očekávala bych, že nějaký znalec pořádně prověří stav tohoto vozidla, aby k něčemu takovému opět nedošlo,“ dodala paní Gabriela.

Policie už nehodu vyřešila příkazem. „Řidič za to dostal pokutu. Jedná se o spáchání přestupku v silniční dopravě. Přestupkové jednání bylo vyřešeno příkazem. Porušil dvě ustanovení. Překročil počet povolených přepravovaných osob uvnitř vozidla. Druhá věc byla technický stav vozidla, že si nezkontroloval řádné dovření těch dveří,“ uvedla mluvčí policie Barbora Šmaterová.

Přepravce připustil pochybení řidiče

Jednatelka společnosti Ptáček - autobusy připustila pouze pochybení ze strany řidiče autobusu. „Pan řidič pochybil v tom, že mu bylo líto lidí čekajících na zastávce a vzal je do vozidla na stání. Řekl prý tomu chlapci, ať se drží. On se pak celou vahou opřel o dveře. Chlapci měl někdo, kdo za něj zodpovídal, také říct, aby takto se neopíral o dveře. Jezdili jsme to celé už loni, nikdy se nic takového nestalo. Chlapec se nedržel tam, kde měl a opíral se o dveře. V zatáčce spadl celou vahou na dveře,“ uvedla Jana Ptáčková. „Ty dveře se neotevírají, to je v pořádku. Policie konstatovala, že technický stav vozidla je v pořádku,“ uvedla jednatelka.

„Sama jsem tu linku také několikrát jela. A když řekneme lidem, že je nevezmeme, tak nás přemlouvají, ať je vezmeme alespoň na stání. Je to pak nepříjemné jim vysvětlovat, že je nevezmete, když je třeba zima a nikdo jiný nejede. Není také pravda že by měl řidič na uších sluchátka. Měl jen jedno sluchátko, které má po celou dobu a to je handsfree. Na dveře v tomto minibusu viděl, jsou hned za ním, vidí na ně periferně vpravo,“ konstatovala Ptáčková. Jednatelka uvedla, že řidič dostal od zaměstnavatele pokutu ze to, že nemůže brát lidi na stání. Další pokutu dostal i od policie.

Dopravce už jednou potrestal soud

Klatovský podnikatel v autobusové dopravě Josef Ptáček dostal v roce 2017 u okresního soudu podmínečný trest a pokutu 120 000 korun za to, že nechal zfalšovat údaje v technických průkazech svých autobusů, aby získal zakázku od Českých drah. Uvedl to tehdy server iDnes.cz. Autobusy společnsti pana Ptáčka nesplňovaly jednu ze základních podmínek, kterou bylo maximální stáří 10 let. Díky úpravě údajů v technických průkazech vozidla nechal podnikatel omladit až o sedm let. A zakázku tehdy získal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky zraněný chlapec, vypadl z autobusu, otevřené dveře, MHD, autobus, minibus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Vážený pane Kortusi,nějak Vám uniklo,že cestující toho hocha na dveře autobusu natlačili....

Pátek, 16. srpna 2024, 11:43Odpovědět

Míchal Kortus

Ale tak nechápu proč by měl řidič autobusu dostat pokutu, ve všech přepravních řádech je vždy napsáno že se cestující o dveře opírat nemá!!!

Pátek, 16. srpna 2024, 10:21Odpovědět

Z přeplněného autobusu MHD vypadl za jízdy na ulici třináctiletý chlapec, když se v zatáčce otevřely dveře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.