Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Jsou špatně přístupné a neodpovídají požadavkům na bezbariérovost. Zastávky v Liticích se dočkají proměny

Mnohem lepší přístup na zastávku budou mít cestující v Plzni-Liticích. Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP) začala v pondělí s úpravou zastávky Přeučilova na autobusové lince č. 21. Do konce srpna by měly mít zpevněný povrch a celkově budou více bezpečnější a hlavně bezbariérové.

„Stávající stav neodpovídá požadavkům na bezbariérovost a přístup pěších na zastávku, proto jsme navrhli úpravu celého prostoru zastávek včetně nástupišť a přilehlé komunikace,“ uvedl Ondřej Vohradský ze SVSMP.

Zastávky v jízdních pruzích budou nově z prefabrikovaných železobetonových panelů se středovým dělícím ostrůvkem. K nástupištím přibudou přístupové chodníky se zachováním přechodu pro chodce, který bude nově osvětlen. Součástí stavby jsou také čtyři nové uliční vpusti pro odvodnění rekonstruovaného úseku.

„Zastávka Přeučilova, kde chceme vybudovat nová osmnáct metrů dlouhá nástupiště, je v kopci, a navíc blízko školy. Cestující zde vystupují na nezpevněné štěrkové plochy, navíc v místě někdy parkují vozidla. Vybudováním nových nástupišť usnadníme nastupování hlavně seniorům a rodičům s kočárky. Plocha nástupišť bude totiž výše. Vzniknou tu také přístupové chodníky pro pěší,“ popisuje Aleš Tolar (STAN) náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Celá akce vyjde na 9,2 milionu korun, přičemž hotovo by mělo být do konce srpna. Starosta Litic Michal Hausner (ANO) kvituje především to, že se tím zvýší bezpečnost. Zastávky podle jeho slov byly ve špatném stavu, stejně jako jejich okolí.

„Při větším počtu nastupujících nemohl vjet celý autobus do zastávek, aniž by neomezil cestující, kteří se chystali nastoupit, nebo naopak neomezil provoz na silnici. Obrovským přínosem pro nás bude vybudování chodníku podél Klatovské do lokality Na Výhledech. V těchto místech se vzhledem k současnému stavu a zaparkovaným vozidlům pohybují chodci v komunikaci, což je velice nebezpečné,“ popisuje Hausner.

Úpravy by mohly zpomalit dopravu

Nedávno umístěné zařízení na měření rychlosti na některé řidiče vůbec nezabralo. Město proto doufá, že úpravou zastávek dojde i ke zpomalení dopravy v tomto úseku.„Auta dosahují zde na vjezdu a výjezdu z obce vysokých rychlostí. Vítám také osvětlený přechod, který zvýší bezpečnost dětí a všech chodců pohybujících se přes komunikaci v těchto místech hlavně v zimě. Celkově přinese rekonstrukce ve výsledku samozřejmě také vizuálně příjemnější prostředí v této části obce a sníží prašnost,“ dodal starosta.

Práce budou probíhat za úplné uzavírky Klatovské ulice v severní části Litic. „Z tohoto důvodu bude automobilová doprava i linka MHD číslo 21 vedena mezi zastávkami Tyršův sad a Litice po dálničním přivaděči silnice I/27 a Řepnou ulicí. V termínu od 1. července do konce srpna 2024, kdy bude probíhat rekonstrukce zastávek linky 21 Přeučilova, budou zastávky Višňovka a Přeučilova zrušeny bez náhrady,“ upřesňuje mluvčí magistrátu Monika Krausová. Zastávky Náves Litice budou přeloženy do Řepné ulice. „Vzhledem k prodloužení trasy a jízdních dob nemůže dopravní podnik plně zajistit přestupy mezi linkou 21 a dalšími linkami MHD v oblasti Bor,“ upozorňuje mluvčí.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Hausner

Štítky úprava zastávek, Plzeň-Litice, Litice, bezpečnost, nástupiště, MHD, dopravní omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsou špatně přístupné a neodpovídají požadavkům na bezbariérovost. Zastávky v Liticích se dočkají proměny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.