Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Sezona oprav a rekonstrukcí ulic startuje v Plzni. Práce budou mít velký vliv na dopravu v celém městě

Startuje stavební sezona v Plzni, během níž se uskuteční celá řada větších rekonstrukcí i oprav komunikací. Nejen řidiči, ale i chodci musí počítat s tím, že práce budou mít velký vliv na dopravu v celém městě. Mezi velké akce patří rekonstrukce tramvajové trati ve Zbrojnické ulici, opravy silnic v Plaské a Lidické ulici a na Klatovské třídě. Začne také příprava přestavby kruhového objezdu u Makra.

„Stavební práce v Plzni chystá řada investorů. Termíny pečlivě koordinujeme tak, aby měly nejnižší dopad na dopravu. Přesto s sebou větší stavby nesou dopravní omezení, žádáme občany o trpělivost a děkujeme jim za pochopení,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Rekonstrukce se dočká úsek tramvajové tratě vedoucí jižní částí náměstí Republiky a Zbrojnickou ulicí. Pět měsíců trvající stavební práce začnou letos v květnu. V části od ulice Bedřicha Smetany do Františkánské ulice na náměstí Republiky budou vyměněny ve 200 metrů dlouhém úseku tramvajové koleje. „Od Františkánské ulice až do Šafaříkových sadů pak proběhne rekonstrukce v celém uličním profilu, kdy kromě kolejí dojde i k výměně všech sítí, tedy vodovodu, plynovodu, kanalizace, veřejného osvětlení. Nové budou chodníky a také celá komunikace,“ uvedl Aleš Tolar. Rekonstrukce si vyžádá dopravní omezení a významně zasáhne do veřejné dopravy.

Podle připraveného harmonogramu by se měla Zbrojnická ulice uzavřít 21. května, akce potrvá do 1. listopadu. Od uzavření Zbrojnické ulice povede trasa tramvajové linky číslo 2 od zastávky Radnice Slovany přes Světovar, náměstí Milady Horákové a dále po standardní trase linky číslo 1 až do provizorní zastávky v Solní ulici. Nově bude zavedena linka 1/2 v úseku Skvrňany – Bolevec. Linka číslo 4 zůstane beze změn,“ popsal Aleš Tolar. Jde o stavbu v ceně 77,63 milionu korun včetně DPH.

V termínu od června do září letošního roku vymění Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) asfaltové vrstvy vozovky v úseku od křižovatky ulic Karlovarská x Lidická až po železniční zastávku. Oprava se bude týkat jízdních pruhů v obou směrech a bude rozložena do dvou let. Letos se opraví pruh ve směru z centra na Třemošnou, v příštím roce pak směr opačný.

„Další důležitou akcí bude oprava povrchu Klatovské třídy v úseku od sadů Pětatřicátníků do Sukovy ulice. Rekonstrukci provede ŘSD v průběhu letních prázdnin, termín je stanoven od 4. 7. do 31. 8. Každá stavební etapa bude probíhat za úplné uzavírky aktuálně opravované části Klatovské. Vjezd bude povolen pouze hromadné dopravě a zásobování. Objízdná trasa povede přes Domažlickou ulici, okružní křižovatku u Makra a dále přes Folmavskou a Sukovu ulic. Ve stejném termínu SVSMP vymění semafory na křižovatce ulic Klatovská a U Trati," informovala magistrátní mluvčí Eva Barborková

Přestavba kruhového objezdu u Makra

ŘSD také začne s přestavbou okružní křižovatky Domažlická x Folmavská. Letos se provádou překládky inženýrských sítí. V roce 2025 pak dojde na hlavní stavební práce na přestavbě tohoto kruhového objezdu. Realizace se předpokládá od června do září 2025.

V předpokládaném termínu od 10. června do 8. září se bude opravovat Goethova ulice. Předláždí se vozovka a chodník v ulici a v prostoru křižovatky v Kopeckého sadech. Oprava bude probíhat v dílčích fázích v závislosti na zachování nutné dopravní a pěší obslužnosti okolních objektů. Investorem je SVSMP. Povrch vozovky se bude opravovat také v Dobrovského ulici. Součástí akce bude také výměna konstrukce zastávkových zálivů, úprava parkovacích ploch, oprava chodníků a připojení inteligentního značení na rozvody veřejného osvětlení. Termín je od 17. června do 15. září.

Vedle zmíněných oprav se bude pokračovat také na dokončení rekonstrukce Červenohrádecké ulice, která probíhá od července 2022. Stejně tak pokračuje rekonstrukce tramvajové trati na Koterovské. Práce probíhají aktuálně v úseku Částkova – Sladkovského. Dokončení plánuje město Plzeň v listopadu letošního roku. Tramvajová doprava je vedena Slovanskou ulicí. Pracovat se bude od května i na opravě komunikace a vybudování nové autobusové zastávky Pod Kyjovem – silnice III/18050. Akce se týká příjezdové cesty mezi Malesicemi a Radčicemi. Po dobu realizace bude komunikace částečně uzavřena, doprava řízena kyvadlově vždy jedním jízdním pruhem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky oprava silnice, rekonstrukce silnice, frekventovaný úsek, ŘSD, křižovatka u Macra, tramvajová trať, Zbrojnická ulice, kruháč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezona oprav a rekonstrukcí ulic startuje v Plzni. Práce budou mít velký vliv na dopravu v celém městě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.