Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Po tragické nehodě budí nechvalně známý viadukt emoce. Lidé chtějí bezpečnostní opatření, ta jsou ale v nedohlednu

Bouřlivou veřejnou diskusi vyvolala lednová tragická nehoda, která se stala pod nechvalně známým viaduktem v Klatovech. Ten má na svědomí už desítky nehod. I tentokrát se pod nižší most s povolenou výškou 3,7 metru nevešel kamion. Stržené trosky z návěsu ale dopadly na projíždějící osobní automobil. Spolujezdec v něm na místě zahynul, řidič utrpěl zranění. V nedohlednu jsou opatření, která by mohla dalším nehodám zabránit.

Šedesátiletý chorvatský řidič kamionu, který tragickou nehodu způsobil, byl již obviněn ze dvou trestných činů. „Jedná se o přečin usmrcení z nedbalosti a z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová. Po vyslechnutí byl cizinec propuštěn na svobodu. Nebyly zjištěny důvody, které by vedly k jeho umístění do vazby. Za způsobenou nehodu mu hrozí v případě prokázání viny až šestileté vězení. Podle dosud zjištěných informací přehlédl dopravní značku, která vyznačuje výšku viaduktu a pod tento vjel poměrně vysokou rychlostí.

O špatném zabezpečení nebezpečného viaduktu, kterému místní občané říkají Klatovská gilotina, lidé diskutují na sociálních sítích. A navrhují celou řadu opatření, která by měla dalším haváriím předcházet. Zajímavé zjištění učinil v reakci na tragickou nehodu klatovský občan Branislav Horňák. Ten si na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vyžádal oficiální cestou od policie data k počtu nehod, které se pod viaduktem staly za období od 1.1 2018 do 29. 1. 2024 Chtěl věděti to, jaké tam padly pokuty.   

„Pod viaduktem se zasekne pomalu každé dva měsíce nějaký kamion, zablokuje dopravu na jedné z hlavních dopravních tepen na několik hodin a výsledkem jsou pokuty do 200 korun, jen několik jich bylo za 2000. Kde to žijeme? Za banality policie rozdává pokuty jak na běžícím pásu a za nerespektování zákazové značky dají 200 korun. Osobně jsem dostal pokutu 3000 korun za to, že jsem na sebe nepřepsal vozidlo, které mi bylo zcizeno. Nikdy jsem od něj neměl doklady, ani klíče. Ani jeden z uvíznutých kamionů nedostal tak vysokou pokutu,“ říká Branislav Horňák.

K jeho dotazu se od policie dozvěděl, že za uvedené období bylo v dané lokaci ze strany policie uloženo z důvodu vyšší výšky vozidla než 3,7 metru celkem 39 pokut. Z tohoto počtu pokut bylo 16 uloženo ve výši 2000 korun. Jedna pokuta ve výši 1500 korun, 10 pokut za 1000 korun, 11 pokut za 500 korun a jedna pokuta ve výši 200 korun.

Podnikatel zdůraznil, že v důsledku dlouhodobě neřešené situace pod viaduktem nyní přišel o život jeden nevinný mstní občan. „Přitom řešení by bylo snadné a finančně nenáročné. Pomohla by především instalace výškové rampy. Nic víc není zapotřebí,“ říká Horňák. Další lidé požadovali instalaci speciálních čidel, která by pak řidiče kamionu upozornila prostřednictvím výstražné světelné signalizace na nebezpečí.   

Po nápravě volá i město

Že je železniční viadukt v ulici 5. května na frekventované silnici I/27 velmi nebezpečným místem, potvrdil i klatovský starosta Rudolf Salvetr (ODS). Uvedl, že nejčastěji tam v důsledku hrubé nekázně bourají zahraniční řidiči kamionů. Uvedl, že viadukt je dobře označený z obou směrů, včetně včasné navigace na objížďku. Město má v tomto případě svázané ruce. Komunikaci má na starosti Ředitelství silnic a dálnic, most zase patří Správě železnic.

V minulosti už město vyzvalo obě instituce k zavedení náležitých opatření, které by měly předcházet podobným nehodám. Zatím je to ale bezvýsledné. „Ředitelství silnic a dálnic spoléhá na nový obchvat, který vyvede veškerý tranzit z Klatov. První část by měla být hotová už letos,“ řekl starosta Klatov Rudolf Salvetr pro server Novinky.cz. Dodal, že Správa železnic zase plánuje změnit výšku viaduktu, a to už v příštím roce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Štítky smrtelná nehoda, nebezpečný viadukt, nebezpečný most, Klatovská gilotina, obviněný řidič, pokuty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mobilní Klatovsko

Snad se už tímto někdo začne vážně zabývat. Jeden mrtvý stačí.

Čtvrtek, 15. února 2024, 15:33Odpovědět

Po tragické nehodě budí nechvalně známý viadukt emoce. Lidé chtějí bezpečnostní opatření, ta jsou ale v nedohlednu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.