Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeňské vánoční tramvaje berou v populární anketě stříbro, hlasy jim nesebrala ani nešťastná bouračka

V sedmém ročníku oblíbené ankety o nejkrásnější vánoční tramvaj obhájila Plzeň druhou příčku. Jako tradičně nestačila na maďarský Miskolc. Tento ročník byl pro západočeskou metropoli o poznání jiný. Moderní nazdobená tramvaj vyjela do ulic města 3. prosince, o několik dní později ji ale vyřadila z provozu nehoda a podniky musely bleskově improvizovat. Nejnovější tramvaj nahradila naopak jedna z nejstarších. I za tuto rychlou reakci získala Plzeň zvláštní Cenu poroty.

„Zlato patří maďarskému Miskolci, stříbro obhájila Plzeň a pomyslný bronz putuje do Olomouce. Od loňského ročníku je nově vyhlašována cena poroty, která i letos zůstává v Česku. V anketě soutěžilo 28 evropských měst, kde jezdily vánočně vyzdobené tramvaje,“ říká k výsledkům pořadatel ankety a šéfredaktor dopravního magazínu mhd86.cz Ondřej Matěj Hrubeš.  

Oblíbená vánoční tramvaj na nějaký čas dojezdila. Po střetu s nákladním vozem došlo k jejímu poškození a vykolejení. Jedna mladá žena skončila v nemocnici. Kdy se nazdobený vůz opět vrátí do ulic Plzně zatím neumí dopravní podniky odhadnout....

Cena poroty míří také do Plzně. Odborníci ocenili bleskovou improvizaci dopravních podniků. Nejmodernější tramvaj z plzeňské flotily měla totiž nehodu a bylo nereálné, aby se zas rychle vrátila na koleje. Vůz 40T nahradila naopak stará “Tatra“ KT8D5.RN2P, která před nedávnem obdržela původní červenobílý nátěr. Ten dostala k příležitosti blížících se oslav 125. výročí plzeňské MHD. 

„Naši šikovní kolegové v rekordním čase přeinstalovali světelné dekorace, které jsme ještě doplnili o samolepky s vločkami," uvedl mluvčí dopravních podniků René Vávro. V ulicích Plzně můžete retro vánoční tramvaj potkat až do 6. ledna. Do pátku 5. ledna bude jezdit vánoční tramvaj na lince č. 2 a v sobotu 6. ledna bude jezdit naposledy na lince č. 4.

Miskolc zůstává neochvějně první

První místo zůstává nadále maďarskému Miskolci. Do vítězné trojice se poprvé dostala Olomouc a bere pomyslný bronz. „V posledních letech se v Miskolci jedná o vůz, který už je dlouhodobě určený jen na vánoční provoz, jelikož ve městě v běžném provozu jezdí výhradně nízkopodlažní tramvaje Škoda 26T. Tramvaj je proto dokonale vyzdobena i v interiéru. V soutěži boduje opakovaně i přesto, že tramvaj už ničím novým nepřekvapuje,“ konstatuje Hrubeš.  V posledním ročníku ankety hlasovalo 17 208 unikátních čtenářů. Hlasovat šlo pouze jednou s podmínkou uvedení e-mailové adresy. 

Vítezný Miskolc posílá každoročně do ulic vůz ten stejný vůz, zdroj: MVK Zrt

Vůbec první svátečně vyzdobená tramvaj vyjela do ulic západočeské metropole v roce 2018. Od té doby měla stále stejnou světelnou výzdobu, měnil se však celoplošný polep. První vůz měl na sobě jednoduchou zasněženou krajinu. O rok později jí dominovaly vločky, zasněžené vrcholky stromů a andělíčci. V roce 2020 se tramvaj zahalila více do modré. Oproti první výzdobě byla více propracovaná a odkazovala na plzeňské dominanty. Pozorné oko si tak určitě všimlo třeba pocukrovaných městských domů nebo katedrály. Tramvaj z roku 2021 byla nejspíš nejodváženější a zobrazovala různé sváteční tradice jako bylo teřba zpívání koled. V roce 2022 se Plzeňané tramvaji trochu smály a říkali jí „babiččin ubrus“, i tak si získala srdce mnohých lidí. V roce 2023 přišly změny. Podniky představily nové světelné dekorace a opět nové polepy, tentokrát zlaté. 
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky vánoční tramvaj, anketa, dopravní magazín, mhd86, nejkrásnější tramvaj, dopravní podniky

Plzeňské vánoční tramvaje berou v populární anketě stříbro, hlasy jim nesebrala ani nešťastná bouračka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.