Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Režim na Americké se změní. V noci projedou všechna auta bez omezení, přes den budou pravidla přísnější

Od září se na Americkou třídu v Plzni vrátí automobilová doprava. Bez omezení budou moci řidiči projíždět ulicí od 20 hodin večer do 5 hodin ráno. Přes den se naopak současný režim zpřísní. Například úsekem Goethova – V Šipce bude moci projíždět už jen MHD, zásobování a vozidla policie či hasiči se záchrankou. Jedna z hlavních dopravních tepen se pro individuální automobilovou dopravu uzavřela před dvěma roky, což přineslo zklidnění lokality a hromadná doprava už nenabírá zpoždění.

„Od pátku 1. září se změní dopravní režim na Americké v Plzni. Cílem je zachovat hladký průjezd MHD v dopravních špičkách a současně ulevit řidičům osobních automobilů v době, kdy se netvoří zácpy. Uzavřeným úsekem Americké projíždí za hodinu 65 až 80 vozidel MHD plus linkové autobusy a zhruba 120 ostatních vozidel,“ uvedla mluvčí radnice Hana Josefová.

Americká se individuální automobilové dopravě uzavřela předloni 1. září. Vozidla od té doby nesmí projíždět úsekem od Škroupovy ulice po Resslovu ulici, v opačném směru od Goethovy ulice po ulici v Šipce. Cílem bylo zklidnit významnou městskou třídu, zlepšit podmínky pro pěší, cyklodopravu, a zejména pak pro městskou hromadnou dopravu, která nabírala při průjezdu Americkou mnohaminutová zpoždění.

„Přínos opatření pro zkvalitnění provozu MHD je nepopiratelný. Maximální zdržení spojů se z původních 16 minut snížila na pouhou 1 minutu. I proto jsme se rozhodli upravit režim tak, aby se změny nedotkly MHD, ta pro nás totiž zůstává jasnou prioritou. Nicméně od osmi hodin večer do ranních pěti již může Americká sloužit všem řidičům, tedy bude bez omezení průjezdná,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Tolar (STAN).

Třicítkáři se mohou radovat, Plzeň snižuje nejvyšší povolenou rychlost na 30 km/h v dalších ulicích a oblastech

Nepopulární „třicítkáři“ ze spolku spolku Poslední generace, kteří se blokováním ulic snaží dosáhnout snížení rychlosti ve velkých městech, musí mít radost z města Plzně. To totiž pokračuje ve snižování dovolené rychlosti na 30 km/h nejen v...

 

Podle náměstka bohužel mnoho řidičů současná měkká omezení i zneužívá. Nová pravidla proto budou přísnější a bude pro policii i snazší jejich dodržování kontrolovat. „Výjimku povolující průjezd úsekem ve směru ulic Goethova - V Šipce budou mít od září už jen autobusy a trolejbusy, zásobování na Americké, vozidla policie a IZS. Ubydou tedy vozidla taxi a ostatní dopravní obsluha, která bude možná jen ve směru od Klatovské třídy. Dopravní obsluha Tylovy ulice v úseku mezi Klatovskou a ulicí Kardinála Berana bude muset využívat průjezd ulicí V Šipce,“ upřesnila Josefová.

Noční zprovoznění ulice si pochvaluje i radní pro bezpečnosti Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň). Podle něj právě noční klid na Americké přitahoval problémové osoby a bezdomovce. „Neutěšenou situaci v noci na Americké se snažíme řešit posílením policie a pozitivní vliv lze očekávat i od zvýšení nočního provozu," uvedl.

Současně také město i nadále připravuje stavební úpravu střední části Americké, která zvýrazní společenský význam ulice a bude psychologicky více působit proti neoprávněným vjezdům. „Mimo jiné budou zrušeny zastávkové zálivy, vozovka bude užší, ulici doplní stromořadí. Součástí bude i celoplošná oprava vozovky,“ doplnil Tolar.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Americká třída, uzavření Americké třídy, uzavírka, MHD, plynulost provozu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Někdy se ptám, zda ti, kdo "organizují" dopravní provoz v Plzni, někdy také autem Plzní projíždějí. O Americké třídě toho bylo napsáno již dost. Bydlím na Borech a potřebuji se občas dostat do Skvrňan. Jedete-li po Klatovské třídě z Bor, dostanete první příležitost k odbočení vlevo na křižovatce se Sukovou ulicí. Pak ale musíte vjet na křivolakou trasu v ulicích širší "Bezovky". Nikde další možnost odbočit vlevo není, až na křižovatce u hlavní pošty. Ve dnech, kdy se reinstalovaly na této křižovatce semafory, bylo třeba dojet až k rondelu, objet ho a na cestě zpět odbočit vpravo k bývalému výstavišti. Dalších více než půldruhého kilometru. Více aut v ulicích, mnohem více výfukových zplodin. a k tomu kravál, zmatek a zvýšené ohrožení ostatních účastníků provozu.

Středa, 23. srpna 2023, 08:40Odpovědět

Režim na Americké se změní. V noci projedou všechna auta bez omezení, přes den budou pravidla přísnější  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.