Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Ukrajinu daruje plzeňský dopravní podnik tramvaje. Loni už Charkov získal od Plzně autobusy a trolejbusy

Pravděpodobně do ukrajinského Charkova darují ještě letos Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) tramvaje T3R-P. Mělo by se jednat o téměř deset kusů těchto souprav. Už loni PMDP darovalo městu Charkov také autobusy a trolejbusy.

„Plánujeme nově darovat na Ukrajinu vyřazené tramvaje T3R-P. Domlouváme se aktuálně s Charkovem jak to udělat a kdy to realizovat. Zatím se o tom jedná. Přesný počet kusů zatím nebyl stanoven. Loni už jsme darovali autobusy a trolejbusy,“ informoval redkaci Plzeňské Drbny mluvčí PMDP René Vávro. Z Plzně už loni zamířilo do druhého největšího ukrajinského města sedm vyřazených autobusů a dva trolejbusy.

Plzeňské městské dopravní podniky průběžně obměňují svůj vozový park, teď pořizují nové velkokapacitní tramvaje typu 40 T, které vyrábí plzeňská společnost Škoda Transportation. Ty nabízí cestujícím 185 míst (z toho 64 k sezení). Délka vozu je 29 metrů. „Na základě toho se vyřazují staré tramvaje typu T3. Vzhledem k tomu, že na tramvaje čerpáme dotaci, tak ty vyřazené tramvaje nemůžeme dál provozovat a nemůžou se provozovat ani na území EU. To je podmínka té dotace z EU. Proto tramvaje plánujeme darovat na Ukrajinu do Charkova,“ vysvětlil mluvčí PMDP Vávro.

Stáří tramvají, které by měly směřovat na Ukrajinu je různé. „Průměrně se ale pohybuje okolo 40 let,“ doplnil Vávro. Zajímavostí je, že některé soupravy typu T3R.P. jezdily v Plzni téměř 48 let a jedná se tedy o vysoce spolehlivé a odolné tramvaje s dlouhou životností. Na svoji poslední jízdu vyjela tramvajová souprava typu T3R-P do plzeňských ulic loni v červnu. 

Cestující v Plzni jezdí moderními vozy

Nové tramvaje 40 T, které nakupuje plzeňský dopravní podnik jsou nízkopodlažní s moderním informačním systémem a kamerami. Hlavní roli v interiéru hraje funkčnost a jednoduchost. Tramvaje jsou také plně klimatizované a odpovídají nejnovějším evropským normám. Například skelet čela vozidla je navržen tak, aby více chránil řidiče a cestující v případě kolizí a současně byl ohleduplný i k dalším účastníkům dopravy. Nové uspořádání stanoviště řidiče rovněž poskytuje lepší výhled pro řidiče a pohodlnější ergonomii řízení,“ uvádí výrobce.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzeňské městské dopravní podniky PMDR, Škoda Transportation

Štítky PMDP, městská doprava, MHD, cestující v MHD, tramvaje pro Ukrajinu, tramvaje pro Charkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Pošlete ty tramvaje do Liberce, tam to sbírají.......a přibalte i autobusy !

Úterý, 1. srpna 2023, 12:41Odpovědět

Na Ukrajinu daruje plzeňský dopravní podnik tramvaje. Loni už Charkov získal od Plzně autobusy a trolejbusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.