Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stoletý most propojující dva okresy čeká velká oprava za 100 milionů. Teď je v havarijním stavu

Téměř 100 let starý železobetonový most v Liblíně, spojující Rokycansko a sever Plzeňska, čeká v příštích dvou letech rozsáhlá oprava. Most dlouhý 140 metrů je jedním z největších v regionu. Je v havarijním stavu, jeho nosnost je omezená na pět tun. Kraj už má hotový projekt a po dohodě s podnikem Povodí Vltavy požádá o dvě stavební povolení - na instalaci provizorního přemostění po dobu stavby a na rekonstrukci současného mostu.

„Je tam masivní poškození, mostovka je úplně odtržená od stojek. Jenom jsme to vyztužili, podepřeli, stav mostu kontrolujeme každých 14 dní. Stavební povolení chceme mít co nejdříve," řekl Martin Vít, náměstek krajské správy a údržby silnic (SÚS). Po odstranění mostovky zůstanou jen opěry, středový pilíř a dva oblouky.

Železobetonový obloukový most přes Berounku pochází z roku 1929. Dvě střední pole tvoří vetknuté železobetonové klenby, vynášející na příčných stěnách horní mostovku, krajní pětimetrová pole pak přímé trámy. Práce na jeho stavbě byly zahájeny v dubnu roku 1927. Most byl slavnostně otevřen 28.9.1929. Jeho vybudování tehdy stálo zhruba 2,3 miliony korun. Před výstavbou mostu zajišťovaly spojení mezi oběma břehy řeky Berounky pouze převozy v Liblíně a pod Čivicemi a několik soukromých mlýnských převozů. Od povodně v roce 1873, kdy byl poškozen jez v Liblíně, usilovaly okolní obce o postavení mostu, který by zajistil spojení obcí na pravém břehu Berounky s Kralovickem na levém břehu.

Náklady kompletní rekonstrukce budou kolem 100 milionů Kč, kraj by měl získat 85 procent uznatelných nákladů z evropského programu IROP. O dotaci požádá hned po vydání stavebního povolení, které chce mít SÚS do konce letošního roku. Detailní rozpočet bude mít SÚS po zpracování projektu pro provedení stavby, na němž se začne pracovat po dohodě s Povodím Vltavy. SÚS už uzavřel klíčovou dohodu s památkáři, protože most je od roku 2019 kulturní památkou. Design zůstane identický, uvedl náměstek.

Po obdržení dotace vyhlásí SÚS soutěž na dodavatele, který by měl být známý do léta 2024. Na podzim postaví stavbaři poblíž vodáckého kempu provizorní most, ocelovou příhradovou konstrukci, kde bude jednosměrný provoz na semafory. „Přes zimu 2024/25 by začaly demoliční práce na hlavním mostě a samotná stavba začne na jaře 2025 tak, aby mohl být do konce roku dokončený," řekl Vít. Poté už tam nebude omezení nosnosti, stavba bude mít parametry mostů na silnicích II. třídy.

Liblínský most přes Berounku je hodně využívaný. Jezdí po něm hlavně obyvatelé Liblína a Kozojed do zaměstnání a do škol. Před omezením nosnosti v lednu 2021 ho často využívaly nákladní vozy. Teď musí jezdit po oficiální objízdné trase přes dolanský most za Plzní, případně přes zvíkovský, který je na východním okraji Rokycanska, ale jsou tam náročné serpentiny. Obě objížďky měří asi 40 km.

Podle starostky Ester Lipertové (SNK městyse Liblín) mohou nyní po mostě kromě osobních aut na výjimku jet také linkové autobusy a zásobování. Liblín má asi 300 obyvatel, polovina žije v domově sociálních služeb, který je největším zaměstnavatelem s 80 pracovníky. Před šesti lety obnovil kraj za 90 milionů Kč desetikilometrovou silnici II. třídy z Břas, přes Újezd u Svatého Kříže a Liblín až k mostu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav, Městys Liblín

Štítky oprava mostu, rekonstrukce mostu, most v Liblíně, havarijní stav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoletý most propojující dva okresy čeká velká oprava za 100 milionů. Teď je v havarijním stavu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.