Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Stará souprava tramvají T3R.P vyjede do ulic Plzně naposledy, všechny spoje MHD budou už jen bezbariérové

Soupravy vozů T3 vozily cestující v Plzni bezmála 48 let. V pátek 30. června ale vyjedou na svůj poslední okruh. Dopravní podniky připravily originální rozlučku s touto legendou v podobě speciálních jízd se třemi spřaženými vozy. Na trať se vydají dnes v 15:00 z točny U Zvonu. Od července budou Plzeňany i návštěvníky západočeské metropole vozit samé bezbariérové vozy.

Od července už v Plzni nepotkáte spoj městské veřejné dopravy, který by nebyl bezbariérový. „Z průzkumů veřejného mínění a z ohlasů od občanů víme, že jejich prvořadým požadavkem na veřejnou dopravu je vedle spolehlivosti také jízdní komfort ve vozech a velmi kvitují to, na jak vysoké úrovni se daří v Plzni vozový park udržovat. Nízkopodlažnost vozů je jeden z klíčových parametrů, které moderní MHD musí splňovat vzhledem k potřebám seniorů, imobilních občanů i maminek s kočárky, jež veřejnou dopravu využívají,“ sdělil náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Aleš Tolar (STAN).

„Jsem moc rád, že už nyní můžeme garantovat, že každý spoj, který na zastávku přijede, bude mít minimálně jeden nízkopodlažní vstup. Totální přechod na nízkopodlažní vozy by pak měl být realitou zhruba do dvou let,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Nejen na dodávku nových tramvají, ale i na bateriové trolejbusy se povedlo získat evropskou dotaci z programu IROP v celkové výši přes 700 milionů korun. Dotace pokryla 70 procent nákladů na pořízení osmi tramvají 40T a ze stejného programu by mělo být hrazeno dalších pět velkokapacitních tramvají, s jejichž dodávkou se počítá do roku 2025.

„V letošním roce postupně přebíráme 10 nových plně nízkopodlažní tramvají Škoda 40T, díky kterým můžeme od 1. července 2023 zaručit stoprocentní nízkopodlažnost u všech našich spojů. To se nám povedlo jako prvnímu českému dopravnímu podniku s tramvajovým provozem,“ říká Jiří Ptáček, generální ředitel PMDP. Trolejbusy jsou v Plzni plně nízkopodlažní od dubna 2018, autobusy pak od září 2019.

Podniky plánují speciální rozlučku

Plzeňští dopraváci během letoška vyřadí polovinu tramvají typu T3R-P z celkového počtu 20 kusů. To umožní řadit vozy T3R-P, už jen jako zadní vozy souprav, kde je přední vůz nízkopodlažní. K úplnému vyřazení vysokopodlažních tramvají dojde po dodání dalších 10 kusů tramvají 40T, které jsou očekávány v roce 2025,“ sdělil mluvčí PMDP René Vávro.

Soupravy vozů T3 jezdily v Plzni téměř 48 let a zájemci se s nimi budou moci rozloučit v rámci speciální jízdy soupravy tří spřažených vozů. Ta vyjede v pátek 30. června v 15:00 z točny U Zvonu, kde bude od 14:00 hodin připraven také drobný doprovodný program včetně pamětních jízdenek. Kompletní informace včetně jízdního řádu naleznete na webových stránkách PMDP.

Ohodnoť článek

Foto PMDP

Štítky T3, plzeňské tramvaje, tramvajová doprava, bezbariérové spoje, nízkopodlažní, PMDP, doprava v Plzni, speciální jízdy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stará souprava tramvají T3R.P vyjede do ulic Plzně naposledy, všechny spoje MHD budou už jen bezbariérové  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.