Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nebezpečná mezinárodní silnice u Babylonu vedoucí k hraničnímu přechodu Folmava se dočká obchvatu

Stavbu obchvatu Babylonu na Domažlicku u hranic s Německem připravuje plzeňská oblast Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Mezinárodní silnice I/26 z Plzně na hraniční přechod Folmava je častým místem vážných nehod. Vede obcí a zejména mezinárodní nákladní doprava tam stále roste. Jedná se o stavební akci s cenou přesahující více než jednu miliardu korun. Stavba začne na přelomu let 2025 a 2026. První skici vznikly už v roce 1990. ŘSD teď dokončuje projekt, byla potřeba ještě udělat úpravy křižovatek a navíc je tam území složité kvůli tomu, že se bude současně budovat obchvat i průtah.

"Nejdříve vybudujeme nový obchvat, převedeme na něj provoz a pak ještě upravíme průtah, aby ho měli v pořádku," uvedl. Průtah Babylonem o délce 1,5 kilometru není teď příliš bezpečný a ŘSD ho chce také opravit. "Aby s ním budoucí správce, což bude obec Babylon, neměl problémy. Aby tam byly obruby, přechody pro chodce, zastávky autobusů v nových polohách, tedy bezpečný průjezd," řekl ředitel ŘSD Miroslav Blabol.

Přesné náklady celé stavby vyjdou až z dokumentace pro provedení stavby, podle odhadů z projektu pro stavební povolení vychází mírně nad jednu miliardu Kč. "Zpracováváme geometrické plány pro výkupy pozemků, které bychom chtěli zahájit na konci letošního roku," řekl Blabol.

Nová, místy třípruhová silnice o délce 5,6 kilometru, která povede nezastavěným územím převážně na lesních pozemcích, se bude stavět dva roky. Na obchvatu vznikne křižovatka s odbočkou do Trhanova a další připojí obec Babylon. Železnici Domažlice - Planá překlene most. Další most povede přes biokoridor a říčku Bystřici a na trase dál vznikne most přes turistickou a cyklistickou stezku. Další křižovatka bude mimoúrovňová a na nové vedení silnice I/26 připojí upravenou silnici z Babylonu na Chodov.

"Doprava tam houstne, vozí se toho stále víc. Přecházení je pro chodce rizikové. Silnice I/26 si určitě obchvaty zaslouží, tak jako je to na německé straně hned za státní hranicí. Když jedete do Chamu, tak všechny městečka i obce míjíte," uvedl starosta Babylonu Pavel Bambásek (Pro Babylon).

Stavba začne za autobusovou zastávkou Na Valše u odbočky na Domažlice a skončí u obchvatu České Kubice. Po současném tahu, který vede podél vyhledávaného přírodního koupaliště Babylon, jezdí téměř 7000 vozů denně. Rekreační obec s 320 obyvateli, kde jsou v létě tisíce chalupářů a turistů, chce po dokončení stavby požádat o status vzdušných lázní.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ŘSD

Štítky obchvat Babylon, stavba obchvatu, ŘSD, Domažlicko, Ředitelství silnic a dálnic, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečná mezinárodní silnice u Babylonu vedoucí k hraničnímu přechodu Folmava se dočká obchvatu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.