Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vznik nových stání pro karavany podpoří poprvé i Plzeňský kraj, na 15 míst v regionu dá osm milionů

Osm milionů korun rozdělí Plzeňský kraj 15 městům a obcím, které vybudují parkovací stání pro karavany se servisem, kde budou přípojky na pitnou vodou, elektřinu a s možností vypouštění odpadní vody i WC. Tento dotační titul zavádí kraj poprvé. Region cítí velký zájem o uvedenou formu turistiky. Radní podpořili například projekty měst a obcí Břasy, Železná Ruda, Tachov, Domažlice, Němčovice a dalších. Dotace od 200 000 až 800 000 Kč musí ještě schválit zastupitelé 3. dubna.

„Jde výhradně o investiční projekty. Celkem bylo 20 žádostí," řekl radní kraje Libor Picka (STAN). Kraj tím chce podpořit cestovní ruch i v nových atraktivních místech, a dosáhnout tak co nejrovnoměrnější návštěvnosti regionu. „Požadavky byly na dvojnásobek," uvedl Jan Vavřička (STAN), šéf krajského výboru pro regionální rozvoj. Podle něj jsou dovolené v karavanech fenoménem současné rekreace. „Lidé ho mohou zaparkovat i na odlehlých místech s pěkným výhledem a strávit tam pár nocí," řekl.

Kraj bude v podpoře pokračovat, další obce by si měly připravit své projekty. Počet karavanů se v ČR výrazně zvyšuje. Češi jsou raději vlastníci obytných vozů, ale je tu velké množství půjčoven. Největší boom v oblasti karavanů začal v Česku v době pandemie. Od té doby je o tento druh cestování stále větší zájem a v souvislosti s tím roste i poptávka po možnosti kvalitního parkování s vybavením v oblíbených turistických destinacích. 

Železná Ruda, největší rekreační centrum kraje, vybuduje za 2,2 milionu korun parkovací místa pro karavany se servisní stanicí na parkovišti Kaskády pod Špičákem. Na tzv. projekt Stellplatz dostane od kraje 750 000 korun. Obec Břasy dostane 800 000 korun na parkovací stání pro obytné vozy, které vybuduje za 1,5 milionu korun v areálu Ultramarinka. Domažlice obdrží 400 000 korun pro svůj největší rekreační areál na rybníku Babylon, kam investují 1,1 milionu Kč, zhruba stejně jako Tachov.

Velká poptávka po bydlení v obytných vozech začala podle starosty Železné Rudy Filipa Smoly (Místní - Aby se u nás dobře žilo) se začátkem covidu a s uzavřením hotelů, penzionů a všech ubytovacích kapacit. „Ale boom pořád sílí," uvedl Smola. Otázky rekreantů na to, kde by mohly jejich karavany parkovat, jsou podle radnice i městského infocentra velmi časté.

Karavanové stání pro maximálně třídenní parkování musí být nejméně pro čtyři karavany a jejich součástí má být i servisní stanice s potřebnou technologií. Každé stání musí mít možnost připojení k napájení 230 V. Servisní stanice při karavanovém stání musí mít vodovodní přípojku pro čerpání pitné vody, možnost vypouštění odpadní vody, výlevku pro chemické toalety se samostatnou přípojkou pro oplachování WC kazet. V případně celoročního provozu musí být stanice provozuschopná minimálně do minus 12 stupňů. Součástí mohou být například i technologie pro automatizovaný výběr poplatků, kamerový systém, nádoby na separovaný odpad, osvětlení, odpočinkové sezení a podobně.

Na krátkodobé pobyty pro majitele karavanů pamatoval například třetí plzeňský obvod, který vybudoval sedm stání pro obytné vozy na parkovišti u areálu Škodalandu na břehu Borské přehrady. „Obliba karavanů v posledních letech výrazně roste, snažíme se proto jít s trendem, a vyhovět tak hned celé řadě turistů, kteří obytnými vozy vyrážejí na dovolenou stále častěji. Škodaland je navíc atraktivní lokalitou, která kromě rekreace přímo na místě nabízí i výhodnou polohu k výletům do centra města Plzně i jeho okolí,“ řekl starosta obvodu David Procházka (ANO), který je také vášnivým karavanistou. Také u Škodalandu budou mít majitelé karavanů možnost doplnit si čistou vodu, připojit se na elektřinu, vypustit vodu z kuchyňky a vyprázdnit kazety z toalet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MO Plzeň 3

Štítky obytný automobil, stání pro karavany, karavan, turistická infrastruktura, turistický ruch, dotační titul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznik nových stání pro karavany podpoří poprvé i Plzeňský kraj, na 15 míst v regionu dá osm milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.