Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejznámější šumavské rekreační středisko se konečně dočká i rekonstrukce 1,5 km dlouhého průtahu

Rekonstrukci průtahu Železnou Rudou na Klatovsku, která je největším rekreačním městem v regionu chystá plzeňské ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Budování 1,5 kilometru dlouhé silnice ve směru od Plzně od kolejí po okružní křižovatku u hasičské zbrojnice chce zahájit na jaře. Přijde zhruba na 80 milionů korun. Půjde o velmi náročnou investici pro město se 1600 stálými obyvateli a tisíci rekreanty.

Rekonstrukce průtahu, o nějž Železná Ruda usiluje 17 let, vylepší frekventovanou silnici I/27 do Německa i vzhled pohraničního města. "Je to poslední velká věc, kterou je tady nutné udělat," uvedl starosta Filip Smola (Místní - Aby se u nás dobře žilo). Před dvěma lety dokončilo ŘSD za 30 milionů korun první půlkilometrovou část průtahu. Vede od mostu přes Řeznou k železničnímu přejezdu. Kromě povrchu silnice jsou tam nové chodníky, přechody, osvětlení a inženýrské sítě. Zásadní změnou bylo podle Smoly zvýšení bezpečnosti chodců podél Klatovské ulice.

Připravovaný průtah bude nejdelší a nejsložitější stavbou ve městě. Většinu nákladů uhradí ŘSD, město jen osvětlení, chodníky a přeložky sítí. "Rádi bychom v lednu v únoru spustili soutěž a v květnu začali stavět. Za tohoto optimálního stavu to bude na dvě stavební sezony, protože jsou tam obrovsky komplikované uzavírky. Je to rekreační oblast a tato etapa průtahu se dotýká absolutního středu," řekl provozní náměstek ŘSD Michal Syřínek. Stavba je vyprojektovaná na tři etapy. U části z nich bude možné udělat objížďku, ale budou dny, kdy bude průjezd úplně uzavřený a objížďka povede přes Nýrsko.

Opravená je také silnice z konce města na hraniční přechod Alžbětín. "Ještě bude zbývat kratší úsek 'supersever', od řeky Řezná k autokempu pod Belvederem, kde se vybuduje nová komunikace, ale hlavně chodníky a osvětlení. To teprve projektujeme," dodal Syřínek.

Železná Ruda čekala s průtahem na dobudování nového náměstí Karla Klostermanna. Otevřelo se v srpnu a město doufá, že ještě posílí návštěvnost, která byla loni i letos vysoká. Náměstí s fontánou má plochu 300 metrů čtverečních a konají se na něm kulturní a další akce. "Na náměstí už se nebude nic kopat, vše, co jsme tam dělali, nám schvalovalo ŘSD," dodal starosta.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MÚ Železná Ruda

Štítky Železná Ruda, průtah městem, ŘSD, rekonstrukce průtahu, silnice I/27

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejznámější šumavské rekreační středisko se konečně dočká i rekonstrukce 1,5 km dlouhého průtahu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.