Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeň zklidní od 4. ledna provoz u hlavního vlakového nádraží

Plzeň uzavře 4. ledna pro osobní automobily Šumavskou a Goethovu ulici v centru města. Radnice tím chce zvýšit bezpečnost chodců a zejména zlepšit plynulost městské hromadné dopravy (MHD), kterou by mělo využívat více cestujících. Uzavřené ulice bude možné bez problémů objet jinými trasami. Šumavskou ulici přes široké magistrály Sirkovu a U Prazdroje, Goethovu ulici po Anglickém nábřeží. Novinářům to řekl náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09).

Šumavská ulice u hlavního vlakového nádraží, kde bude nadále projíždět a zastavovat šest linek autobusů a trolejbusů, je klíčovým uzlem veřejné dopravy v Plzni, kde se pohybuje až 20 tisíc chodců denně. Poté, co se uzavře autům, sníží se četnost rizikových situací na místě pro přecházení. Podle ředitele správy veřejného statku Milana Sterlyho tam nešlo vyznačit regulérní přechod. Kvůli blízkosti semaforů v Sirkové ulici by se místo ucpávalo. "Četné rizikové situace tam teď vznikají proto, že chodci nerespektují, že nemají před vozidly přednost," uvedl.

Od roku 2013 tudy vstupuje a vystupuje většina lidí z podchodu od nádraží, jehož hlavní vchod je po rekonstrukci přednádražního prostoru využíván velmi málo, pouze parkujícími řidiči a náhradními autobusy. Město už projektuje přechod pro chodce přes Šumavskou ulici. Bude součástí úpravy křižovatky Sirková-Americká-Šumavská, která vznikne do tří let.

Šumavská ulice, kudy projede denně "jen" 6000 aut, bude uzavřená mezi Vocelovou a Nádražní ulicí. Podle vedení města to nebude mít zásadní vliv na dopravní situaci v okolí. Výjimku budou mít kromě MHD vozidla vězeňské služby a policie směřující k okresnímu soudu. K autobusovému terminálu nad vlakovým nádražím se řidiči dostanou odshora od benzinové pumpy. Řidiče jedoucím po obou silnicích první třídy budou navigovat portálové značky nad ulicemi Sirkova a U Prazdroje.

Uzavření jednosměrné Goethovy ulice mezi Americkou třídou a sadovým okruhem umožní rychlejší průjezd pěti linek trolejbusů a autobusů. Od muzea se tam přesune zastávka trolejbusů a autobusů. Přiblíží se tak o 160 metrů zastávce U Markodrapu, čímž se zkrátí přestup. Do Goethovy ulice, kde nyní parkují vozidla ve dvou řadách a blokují průjezd, budou smět jen klienti Komerční banky a správy sociálního zabezpečení. V Kopeckého sadech u muzea vznikne záliv pro osm aut.

Město dále pracuje na zklidnění Americké třídy mezi Škroupovou ulicí a kruhovým objezdem a na uzavření navazujícího Wilsonova mostu, kde se MHD, zejména ve špičkách, extrémně zpožďuje. Podle Vozobule panuje na uzavření pro osobní vozy shoda všech složek města, dopravních expertů i policie, současná koalice to má v programovém prohlášení. Pokud bude průjezd Americkou a Šumavskou plynulý a vozy MHD nebudou nabírat zpoždění, bude podle generálního ředitele Plzeňských městských dopravních podniků Jiřího Ptáčka snazší přesvědčit více řidičů, aby nechávali auta doma nebo na kraji města a využili při jízdě do centra veřejnou dopravu. Americkou projíždí 16 tisíc cestujících MHD denně a ve špičce každou hodinu 60 spojů, k tomu tam ve všední dny jezdí až 15 tisíc aut.

"Předpokládám, že negativní dopady do zpožďování vozů MHD budou menší. Určitě je ale potřeba neskončit a zaměřit se na celý koridor směrem k centrálnímu autobusovému nádraží," dodal Ptáček.

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky ČR, automobilová, MHD, správa, Plzeň, městská hromadná doprava, Michal Vozobule, TOP 09, Anglické nábřeží a.s., Jiří Ptáček, Komerční banka, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň zklidní od 4. ledna provoz u hlavního vlakového nádraží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.