Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Plzeňský kraj podpoří vznik přestupních uzlů v Žihli a v Nýrsku

Plzeňský kraj podpoří vznik přestupních uzlů veřejné dopravy v Žihli na severu Plzeňska a v Nýrsku na Klatovsku. Letos už v kraji vznikly čtyři přestupní uzly u vlakových nádraží, kde mohou lidé zaparkovat auta či kola a pokračovat vlakem či přestoupit z autobusu na vlak, řekl hejtmanův náměstek pro dopravu Pavel Čížek (STAN).

Téměř pětitisícovému šumavskému Nýrsku krajští radní odhlasovali přípěvek 750 tisíc korun na část výdajů za odkup pozemků potřebných pro budoucí přestupní terminál. Žihle s 1300 obyvateli, kde už terminál je, by měla od kraje dostat přes 580.000 korun, rovněž na částečné pokrytí nákladů na nákup pozemků. Peníze ještě musí chválit krajské zastupitelstvo.

"My hodně věříme veřejné dopravě. Když budou mít lidé zajištěný komfort, tak ji budou používat. Jednou z věcí, kterou potřebují, je rychlý přestup," řekl Čížek. Kraj proto podporuje snahy měst budovat autobusové nádraží nebo zastávky autobusu hned u vlakových nádraží, aby lidé cestující pravidelně za prací nebo do školy měli co nejkratší vzdálenost mezi přestupy.

Letos už se otevřely nové terminály za desítky milionů korun v městech Nepomuk, Přeštice, Nýřany a Blovice, odkud denně jezdí vlakem kolem tisícovky cestujících, řekl Čížek. Města získala na terminály a jejich vybavení dotace EU. Kraj na ně přispěl téměř 18 miliony korun. "V příštím plánovacím období budou také dotace, takže se snažíme iniciovat řadu dalších přestupních uzlů," uvedl Čížek. Podle něj mají zájem i další obce.

Například v Nepomuku na Plzeňsku se terminál otevřel v září u vlakového nádraží v části Dvorec. Stavba přišla na zhruba 26 milionů, polovinou přispěla EU. Cestující mohou z Dvorce jet pohodlně vlakem nebo autobusem a bez starostí zaparkovat auto kousek od nádraží na novém parkovišti. Součástí stavby bylo vybudování parkovacích míst v systému K+R pouze pro vystoupení cestujících přímo před nádražím. Delší parkování P+R je možné na novém parkovišti pro asi 30 aut, plánuje se postavení dalších až 50 míst. Cyklisté mají k dispozici uzamykatelné boxy nebo zastřešená stání.

Autoři | Foto České dráhy

Štítky ČR, doprava, správa, Plzeňský, Plzeňský kraj, Nýrsko, Pavel Čížek, parkování, železniční stanice, Starostové a nezávislí, okres Klatovy, Evropská unie, Nepomuk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj podpoří vznik přestupních uzlů v Žihli a v Nýrsku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.