Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bouře s krupobitím a přívalovým lijákem se přehnala přes Plzeňsko, lidé na obloze sledovali supercelu

, aktualizováno 7. září 2022, 6:30

Bouře s krupobitím a prudkým lijákem zasáhly v podvečer Plzeň a okolí. Lidé hlásí výskyt supercel, popadané stromy, přívalové srážky a kroupy o velikosti až kolem tří centimetrů. Bouře zasáhla Plzeňský i Karlovarský kraj a část Středočeského kraje. Meteorologové z ČHMÚ později upřesnili, že na Plzeňsku se vytvořila ukázková supercela.

Ve středních Čechách vznikly po explozivním vývoji dvě buňky se supercelarnimi znaky. Velmi silná bouřka s krupobitím se přehnala přes Berounsko. Do Plzně dorazila bouřka s kroupami krátce po 18. hodině. Kroupy padaly asi tři minuty. Potom se bouře kroupami přesunula nad jižní Plzeňsko, kde udeřila s plnou silou těsně před 19. hodinou nad Blovicemi. Po 15 minutách přívalového lijáku s kroupami se situace začala uklidňovat. Lidé na obloze na Plzeňsku sledovali úžasné mraky, které se začaly objevovat na sociálních sítích. 

Večer meteorlogové z ČHMÚ uvedli, že nejsilnější supercela započala svoji cestu na jih od Karlových Varů a postupovala přes Plzeňsko, na Horažďovicko a dále k jihovýchodu.

„V průběhu včerejšího večera jsme zasahovali u přibližně 25 událostí spojených s počasím. Nečastěji šlo o popadané stromy, většina z nich byla na Klatovsku. Ve Starém Plzenci zapálil blesk dřevěnou kůlnu. V půmyslové zóně na Nové Hospodě na Tachovsku zaplavila voda halu a parkoviště. Během krátké doby došlo k jejímu samovolnému poklesu," uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. 

Výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí, která platí od úterních 17:20 do 19:00 hodin pro část Středočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje, vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) bez předběžného varování v úterý vpodvečer. Varovali před přívalovým deštěm s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopením podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesením unášeným materiálem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Zuzana Duzbabová, Hana Koukolíková, Natalie Sušírová / Facebook ČHMÚ

Štítky bouře, krupobití, přívalový liják, supercela, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Český hydrometeorologický ústav, Plzeň, Karlovarský kraj, bouřka, Karlovy Vary, okres Beroun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouře s krupobitím a přívalovým lijákem se přehnala přes Plzeňsko, lidé na obloze sledovali supercelu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.