Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Martin Straka slaví 50. narozeniny, plzeňský rodák je jedním z členů zlaté hokejové generace

Ačkoli postavou spíš drobnější, na ledě Martin Straka vynikal. Šikovného středního útočníka a člena zlaté hokejové generace přelomu milénia zdobily především cit pro hru, skvělé bruslení či vůdčí schopnosti. Olympijský vítěz a mistr světa se prosadil i v NHL, na sklonku kariéry, kterou poznamenala častá zranění, pomohl mateřské Plzni ke kýženému ligovému titulu. Padesátiny slaví Straka jako majitel a generální ředitel plzeňského klubu.

„Určitě Nagano a pak zlaté mistrovství světa. Všichni už tituly měli. V poslední době si nejvíce cením plzeňského titulu. Vím, jak to bylo těžké a byla to skvělá jízda," vyzdvihl Straka nejlepší momenty své kariéry v březnu 2014. „Mám za sebou skvělých 25 let, trošku blbý konec, ale tak to v hokeji někdy bývá. Loni to bylo skvělé, letos jsme vypadli. Teď už jsem rád, že je to za mnou," dodal po posledním utkání.

Kromě zlatých medailí z OH 1998 v Naganu a MS 2005 ve Vídni se Straka podílel také na bronzu z her v Turíně 2006. Poté se už účastník dvou olympiád, čtyř MS a dvou Světových pohárů přes několik nabídek k návratu v národním týmu s výjimkou utkání proti Slovensku v rámci oslav sta let českého hokeje v listopadu 2008 neobjevil. Celkem odehrál 76 zápasů a vstřelil 25 branek.

Odchovanec v Plzně uspěl i v NHL

S hokejem Straka začínal jako pětiletý v rodné Plzni, v nejvyšší soutěži debutoval v dresu tamní Škody v ročníku 1989/90. Za reprezentační "áčko" poprvé nastoupil ještě v éře Československa v lednu 1992 proti Švédsku, v témž roce ho jako 19. v pořadí draftoval Pittsburgh.

Před 30 lety zasáhl plzeňský zimák dramatický požár, vše způsobil fanoušek odpálenou světlicí

Jsou to už tři dekády, kdy fanoušci hokejové Plzně slavili postup do finále federální ligy. Stalo se tak vůbec poprvé, a tak byly oslavy velmi bouřlivé. Jeden z nadšených fanoušků pak ze samé radosti odpálil světlici, která zapálila kusy...

 

V NHL odehrál v základní části 954 zápasů, se 717 body (257+460) uzavírá v historickém bodování českých hráčů elitní desítku. Kromě Pittsburghu, kde se mu nejvíc dařilo po boku Jaromíra Jágra, oblékl dresy Ottawy, Floridy, Los Angeles i obou newyorských klubů. V roce 1996 si zahrál finále Stanley Cupu, v němž jeho Panthers nestačili na Colorado.

Zachránil plzeňský hokej

V 36 letech Straka po 18 sezonách elitní zámořskou soutěž opustil a vrátil se do plzeňského klubu, který svými financemi pomohl zachránit. Okamžitě se zařadil mezi největší extraligové hvězdy a v sezoně 2012/13 dovedl Indiány jako kapitán, generální manažer i většinový vlastník vítěznou trefou v prodloužení rozhodujícího finále se Zlínem k zisku premiérového domácího titulu.

Po ukončení kariéry Plzeň rovněž trénoval, předloni napodruhé přijal místo reprezentačního asistenta Filipa Pešána. „Když jsem trénoval, věci se nakonec nakupily a nešlo v tom pokračovat. Měl jsem sice nabídky, ale nedalo se to skloubit, abych se tomu mohl naplno věnovat. Nabídku jsem dlouho zvažoval, protože moje povinnosti u reprezentace musím skloubit s klubem," prohlásil tehdy Straka.

Po historickém neúspěchu v podobě devátého místa na únorových OH v Pekingu byl celý trenérský tým odvolán. Člen Síně slávy českého hokeje se tak může znovu soustředit na práci v plzeňském celku. Kromě toho otec dvou dcer podniká v hoteliérství.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Škoda Plzeň

Štítky Martin Straka, výročí, narozeniny, český hokej, olympijský vítěz, HC Škoda, hokej, HC Škoda Plzeň, National Hockey League, kariéra, olympijské hry, Pittsburgh Penguins, Florida Panthers, Nagano, Mistrovství světa v ledním hokeji

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Straka slaví 50. narozeniny, plzeňský rodák je jedním z členů zlaté hokejové generace  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.