Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zelenou Horu proslavili Černí baroni, nyní chce kraj zámek opravit a zadá studii na jeho obnovu

Plzeňský kraj zadá studii obnovy a záchrany zámku Zelená Hora u Nepomuku na Plzeňsku, známém díky románu a filmu Černí baroni. V turistickém cíli, který patří malé obci Klášter, mají vzniknout za stovky milionů korun expozice připomínající perzekuce církví a lidí za komunismu, pomocné technické prapory, šlechtické rody na panství, Rukopis zelenohorský, svatého Jana Nepomuckého a kreslíře Jiřího Nepraktu a spisovatele Miroslava Švandrlíka. Zadání studie bude příští pondělí nebo před zastupitelstvem 5. září schvalovat rada a pak se začne na studii pracovat.

Kraj bude koordinátorem obnovy a budoucího využití památky, jejichž scénář už minulý měsíc zpracovala Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje (RRA). Podle informací České tiskové kanceláře je aktuální odhad nákladů na kompletní obnovu památky až 980 milionů korun. Zájem zachránit ji má podle dubnového memoranda kromě kraje a obce ještě ministerstvo kultury, Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR), město Nepomuk, organizace Post Bellum a Matice Jana Nepomuckého. „Všichni jsme se sešli a nikdo z aktérů ke scénáři nic neměl. Takže teď to připravíme jako oficiální dokument a posune se to do rady, která k tomu přijme usnesení a musí se vyčlenit finance," uvedl krajský radní Libor Picka (STAN).

Na studii oprav, využití i možnosti získání dotací dá peníze kraj. „Měla by být hotová v lednu 2023," řekl radní. Po jejím schválení všemi aktéry by se hned začalo pracovat na projektu, který by také výrazně podpořil kraj. Podílely by se na něm zhruba ze 30 procent i město Nepomuk a obec Klášter i další signatáři memoranda, kteří připraví hlavně návrhy expozic.

Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) kraj památku určitě nepřevezme, nebude ani hlavním investorem obnovy. Bude jí ale dlouhodobě pomáhat. Části projektu mají šanci získat peníze z Norských fondů i EU, řekl.

RRA podle ředitele Filipa Uhlíka doporučila, aby kraj podpořil obec Klášter pořízením studie proveditelnosti, kterou by zaplatil. Ještě před zadáním studie nechá RRA zpracovat koncepty expozic a jejich zaměření na konkrétní publikum. Pomoci s tím má Zdeněk Hazdra, který do května vedl ÚSTR. Podle starosty Kláštera Zdeňka Bartoška (Pro obnovu vesnice) bude mít ÚSTR na podzim připravenou první část výstavy o perzekucích, na níž se bude obec spolupodílet.

Klášter s 230 obyvateli získal objekt zdevastovaný armádou v roce 1991. Několikaleté sliby francouzského investora padly. Od roku 2020 je areál pronajatý přes léto do konce září. Soukromý podnikatel tam láká na instalace k filmu Černí baroni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zámek Zelená Hora

Štítky Zelená Hora, zámek Zelená Hora, Nepomuk, Černý Baroni, záchrana památek, studie obnovy, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Plzeňský kraj, Černí baroni, Jan Nepomucký, Ústav pro studium totalitních režimů, Miloslav Švandrlík, Klášter, Evropská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelenou Horu proslavili Černí baroni, nyní chce kraj zámek opravit a zadá studii na jeho obnovu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.