Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Při volbách už nelze vydávat občanky na počkání, upozorňuje magistrát

Po loňské změně legislativy už není možné v době konání voleb vydávat na počkání občanské průkazy s omezenou dobou platnosti jako v předchozích letech. Plzeňský magistrát proto doporučuje voličům, aby si zkontrolovali platnost svých dokladů a jejich případnou výměnu provedli co nejdříve.

Strany a hnutí kandidující v Plzni v komunálních volbách už znají čísla na hlasovacím lístku, určil je los

Celkem 14 stran a hnutí kandidujících v Plzni v komunálních volbách už zná čísla, kterými bude označeno pořadí volebních stran na hlasovacím lístku. To samé platí i pro sedmičku kandidátů na post senátora ve volebním obvodu Plzeň město.

Ve dnech konání voleb do zastupitelstev a do Senátu, tedy 23. a 24. září, a ani během eventuálního druhého kola senátních voleb o týden později, nebude magistrát vydávat na počkání občanské průkazy. Pokud tak ve volební místnosti zjistíte, že máte propadlou občanku, budete se muset prokázat platným cestovním pasem. Pokud nemáte ani ten, volit nebudete.

„Aktuálně platný zákon o občanských průkazech již neobsahuje možnost vydávat přímo ve dnech voleb ‚na počkání‘ občanské průkazy bez strojově čitelných údajů a s dobou platnosti jeden měsíc, jako tomu bylo v minulosti. Doporučujeme proto občanům, aby si včas zkontrolovali platnost svých občanských průkazů a v případě potřeby si taktéž včas podali žádost o nový občanský průkaz,“ vysvětlil Michal Stočes, vedoucí magistrátního oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů.

Dále dodal, že občanský průkaz lze kromě běžné třicetidenní lhůty vydat i ve lhůtě do pěti pracovních dnů, či dokonce do 24 hodin pracovního dne. V tomto případě ale musí lidé počítat s vyšším poplatkem a také s tím, že při vydávání občanského průkazu do 24 hodin lze vyhotovený doklad vyzvednout výhradně na pracovišti Ministerstva vnitra ČR v Praze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky občanské průkazy, vydávání dokladů, změna legislativy, volby 2022, magistrát města Plzně, občanský průkaz, volby, magistrát, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu ČR, Ministerstvo vnitra České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při volbách už nelze vydávat občanky na počkání, upozorňuje magistrát  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.