Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Legendární Kafemlejnek bude o víkendu brázdit trať z Pňovan do Bezdružic

Na romantické západočeské trati se jako tradičně uskuteční oblíbené Bezdružické parní léto. Návštěvníci se budu moci svézt nostalgickým vlakem v čele s parní lokomotivou Kafemlejnek. Pro zájemce bude připravena také jízda historickým autobusem. Samozřejmostí je i bohatý doprovodný program na nádraží v Bezdružicích. K vidění tam bude například modelové kolejiště, četnická stanice i dílničky pro děti.

Už o tomto víkendu mohou fanoušci železnice vyrazit do Bezdružic, kam se v čele zvláštních vlaků vrátí lokomotiva přezdívaná Kafemlejnek. Zvláštní spoje budou vyjíždět v sobotu i v neděli a pojedou po dvou tratích. „Po oba dny odjíždí vlak na vyjížďku z nádraží Bezdružice do Kokašic a zpět v 12:40,14:40 a 16:40. Délka vyjížďky je 40 minut. Dále v 10:00 odjíždí do Cebivi a zpět, délka vyjížďky 1 hodina a 45 minut,“ uvádí organizátoři akce.

Cestou budou vlaky zastavovat ve všech stanicích, přičemž železniční personál bude v dobových uniformách. „Nebude chybět ani doprovodný program složený z divadelních, tanečních a hudebních vystoupení. Návštěvníci se mohou těšit na modelovou železnici nebo na svezení na historické drezíně.  V sobotu se navíc v Bezdružicích uskuteční Slanosti léta,“ láká mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Už několik desetiletí se mluví o prodloužení tratě a nejčastěji se hovoří o jejím napojení na železniční stanici v Teplé. Proto také v úseku Bezdružice – Teplá bude o víkendu jezdit historický autobus. V neděli se navíc uskuteční turistický pochod na podporu dostavby této tratě. Na výšlap se mohou lidé vydat od 10 hodin z nádraží v Teplé.

Bezdružická lokálka začala jezdit před 121 lety

Historie železniční trati z Pňovan do Bezdružic sahá až do roku 1901. Jednání o jejím zbudování přitom nebylo vůbec jednoduché. „Hlavním odpůrcem trati se stal okresní rada ve Stříbře, svobodný pán von Strezowicz. Bál se, že mu železnice zkrátí zisky, protože do tohoto regionu zajišťoval dopravu a přepravu poštovních zásilek,“ vysvětluje Kubát. Nakonec pomohl zájem ministerstva války, které si ze strategických důvodů přálo, aby oblast Bezdružicka byla obslužná po kolejích. A proti tomu nezmohl nic ani samotný okresní rada.

Trať vychází ze stanice Pňovany na hlavním železniční trati z Plzně do Chebu. Původně se stanice jmenovala Nový Dvůr a trať tedy Nový Dvůr – Bezdružice. Až v roce 1960 byla přejmenována podle tři kilometry vzdálené obce Pňovany.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto České dráhy, Bezdružická lokálka

Štítky Bezdružické parní léto, České dráhy, historická lokomotiva, kafemlejnek, Pňovany, tipy na víkend, Bezdružice, železnice, Teplá, Kokašice, Cebiv, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární Kafemlejnek bude o víkendu brázdit trať z Pňovan do Bezdružic  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.