Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Městská knihovna pořídí první výdejní bibliobox v Plzni, čtenáři ho najdou na Lochotíně

Výdejní bibliobox bude fungovat jako boxy různých e-shopů, přes které si mohou lidé sami vyzvednou svůj nákup. Podobné zařízení určené pro knížky zatím v Plzni není. Projekt Knihovny města Plzně vyjde na 530 tisíc korun. Nápad už posvětili zastupitelé.

„Výhodou biblioboxu je, že si čtenáři objednané knihy mohou vyzvednout kdykoli bez ohledu na otevírací dobu knihovny. Prostřednictvím svého konta on-line objednají knihy, informace o připravené objednávce společně s kódem pro vyzvednutí pak dostanou prostřednictvím e-mailu nebo SMS zprávy,“ popisuje náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková (ANO).

První výdejní bibliobox najdou Plzeňané u Obvodní knihovny Lochotín, jež má velké členské zázemí a je u ní také vhodný prostor pro umístění výdejního boxu. „Výdejní bibliobox však bude fungovat pro všechny čtenáře Knihovny města Plzně, nejen pro ty, kteří jsou registrováni v Obvodní knihovně Lochotín,“ zdůraznila náměstkyně.

Vypůjčování i vracení knih obstarají ve vědecké knihovně Plzeňského kraje výdejní a návratové automaty

Samoobslužné zóny s výdejními i návratovými automaty instalovala ve svých prostorách Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje (SVK PK). Cílem je výrazně zrychlit výdej i vracení knih. Díky tomu budou mít knihovníci více času na nové služby...

Ředitelka Helena Šlesingerová upozornila, že je zároveň letos připraven také projekt na zřízení boxu na vracení knih, který bude taktéž na Lochotíně. „Tento projekt byl již do rozpočtu města Plzně zařazen. Od Ministerstva kultury České republiky jsme na pořízení obou boxů – výdejního a na vracení knih – získali dotaci ve výši 308 tisíc korun,“ upřesnila ředitelka.

Knihovnu města Plzně tvoří ústřední knihovna v ulici Bedřicha Smetany, síť obvodních knihoven na Lochotíně, Borech, Doubravce, Slovanech a ve Skvrňanech. Další malé pobočky jsou například v Bolevci, na Vinicích nebo v Lobzích. Jednou týdně zajíždí také bibliobus do míst, kde pobočky knihovny nejsou. Například do Hradiště, Bukovce na Nové Hospodě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský architektonický manuál/ Petr Jehlík

Štítky Knihovna města Plzně, knihovna, půjčování knih, bibliobox, Plzeň, Lochotín, kniha, projekt, ANO 2011, městská knihovna, Bedřich Smetana, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská knihovna pořídí první výdejní bibliobox v Plzni, čtenáři ho najdou na Lochotíně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.