Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vypůjčování i vracení knih obstarají ve vědecké knihovně Plzeňského kraje výdejní a návratové automaty

Samoobslužné zóny s výdejními i návratovými automaty instalovala ve svých prostorách Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje (SVK PK). Cílem je výrazně zrychlit výdej i vracení knih. Díky tomu budou mít knihovníci více času na nové služby pro čtenáře. Náklady na novou techniku vyčíslila knihovna na téměř šest milionům korun. Sedmdesát procent nákladů pokrývá dotace od ministerstva kultury, zbytek investoval kraj ze svých vlastních prostředků.

V současné době prochází pracoviště se samoobslužnou zónou testovacím procesem, naplno by mělo vše začít fungovat od poloviny března. Zatím je ještě potřeba vyladit procesy a připravit návody. A jak bude systém fungovat? Vracené knihy vloží uživatel do automatu, který je podle čipů rozřadí do příslušných košů. „Při vracení se dozví, jestli má nějakou upomínku, kterou může hned zaplatit platební kartou, nebo hotově. Může si také výpůjčku knihy prodloužit. Pak si případně hned vyzvedne novou knihu, kterou nalezne připravenou v regálech u stěny podle svého ID a počátečního písmene z příjmení,“ vysvětlil ředitel knihovny Daniel Bechný.

Vědecká knihovna nainstalovala celkem šest výdejních samoobslužných výpůjčních zařízení s dotykovým displejem. „Na čtyřech lze platit kartou a dva jsou i na mince. Výrazně zrychlí odbavení. Myslím, že stání ve frontě už tu nebude,“ uvedl Milan Říský z oddělení propagace SVK PK. „Zatím musel čtenář, který knihu vracel později, přijít k pokladně, aby za to zaplatil. Pak se vrátil zpět, aby si mohl půjčit knihu novou. Tohle odpadá. Všechno, tedy výdej i vracení, jsou plně automatizované. Čtenář knihu vrátí, objeví se mu tam doba z prodlení, a ví, na čem je. Nemusí to zaplatit hned, ale aby si mohl půjčit další knihu, tak to uhradit musí,“ konstatoval Říský.  

„Všechny knihy jsou opatřené RFID čipy. Při odchodu ze samoobslužné zóny musí čtenář projít bezpečnostní bránou. Jakmile by si chtěl odnést knihu, kterou nezpracoval v našem systému, tak začne pípat,“ řekl ředitel knihovny Bechný. Až doposud ve výpůjčním protokolu pracovalo 14 lidí ve dvou směnách. Ti teď budou pomáhat čtenářům jiným způsobem, nebudou už fyzicky přebírat vypůjčené knihy.

Samoobslužná zóna se podle ředitele zásadně liší od biblioboxů, kterých má knihovna šest na území Plzně a provozuje je ve spolupráci se Západočeskou univerzitou. Nejpoužívanější jsou na obou nádražích. Tam čtenář knihu vrátí, ale v knihovně neví, že je vrácená, protože to není automatizovaný proces a do systému se vracení nepromítne. U nového systému to už budou vědět hned.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky knihovna, studijní a vědecká knihovna, výdejní automaty, vypůjčování knih, kniha, Plzeňský kraj, Západočeská univerzita v Plzni, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypůjčování i vracení knih obstarají ve vědecké knihovně Plzeňského kraje výdejní a návratové automaty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.