Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Řidič s moldavskou značkou pašoval tisíce cigaret a velké množství alkoholu, namířeno měl do Francie

Tisíce kusů cigaret, tabák do vodních dýmek a alkohol schovaný pod sedadlem spolujezdce. Takový je výsledek kontroly, kterou plzeňští celníci provedli u řidiče, jenž s nelegálním nákladem jel po dálnici D5. Další zátah absolvovali celníci na folmavské tržnici a tržnici ve Svaté Kateřině. Celkem provedli devět kontrol, při kterých objevili více než 800 kusů padělků. Především šlo o kabelky, peněženky a obuv.

„Na dálnici D5 si hlídka mobilního dohledu vytipovala ke kontrole jízdní soupravu s moldavskou registrační značkou směřující do Francie. Před samotnou kontrolou byla posádka vozidla dotázána, zda veze alkohol a cigarety. I přes tvrzení, že si všichni vezou pouze cigarety pro vlastní potřebu, bylo hned při prvotní kontrole zjištěno větší množství lihovin pod sedadlem spolujezdce,“ uvedla mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj Marcela Kašparová.

Následovala proto důkladnější prohlídka, která odhalila větší množství tabáku, cigaret a dalších lihovin. Konkrétně se jednalo o 68 kilo tabáku do vodních dýmek, téměř tři tisíce kusů cigaret a 59 litrů alkoholu. Zboží bylo přitom ukryté pod krabicemi se zeleninou a ovocem.

Policejní fena Ebby vyčenichala v rumunské dodávce přes 5000 nelegálně přepravovaných cigaret

Ani skrýš pod sedačkami či důmyslný úkryt v tajné schránce neošálil plzeňské celníky, kteří při kontrole dvou zahraničních vozidel odhalili bezmála 9000 nelegálně přepravovaných cigaret. Kontroly se uskutečnily v blízkosti hraničního přechodu...

„Případ byl předán orgánům celní správy činným v trestním řízení. Ti ve věci zahájili úkony trestního řízení, nelegální zboží zajistili a zadrželi podezřelého řidiče. Státním zástupcem byl podán soudu návrh na potrestání zadrženého podezřelého. Hned následující den po záchytu byl řidič soudem uznán vinným ze spáchání přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží a odsouzen k trestu odnětí svobody ve výměře 10 měsíců s podmínečným odkladem na zkušební dobu v trvání tří roků,“ shrnula mluvčí.

Kromě této kontroly proběhla také dvoudenní akce s názvem DIOR. Jak už název napovídá, šlo o kontrolu zaměřenou na padělky. Celníci zamířili na jim dobře známé tržnice ve Svaté Kateřině a na Folmavě.

„Během dvou dnů provedli plzeňští celníci celkem devět  kontrol a ve všech případech zjistili porušení zákona. Prodejci padělky nabízeli jako originály světoznámých módních značek. Nejčastěji se jednalo o kabelky, peněženky, textilní výrobky a obuv,“ popsala Kašparová. Počet zajištěných padělků a napodobenin dosáhl počtu více než 800 kusů v celkové prodejní ceně originálů téměř 7,5 milionů korun. „Majitelé ochranných známek potvrdili, že zadržené zboží porušuje práva duševního vlastnictví a vyjádřili souhlas se zničením zboží,“ dodala mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Celní úřad Plzeňského kraje

Štítky Celní správa, cizinci, kontrola, D5, pašování cigaret a alkoholu, tržnice, padělky, Folmava, Svatá Kateřina, cigareta, alkohol, Francie, tabák, Christian Dior, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidič s moldavskou značkou pašoval tisíce cigaret a velké množství alkoholu, namířeno měl do Francie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.