Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Plzeňský kraj zaplatí dětem v 58 školách a školkách obědy, zájem rodin se výrazně zvýšil

Krajský úřad má zatím spočítáno, že za obědy vydá asi 3,5 milionu korun. Vinou inflace a zdražování ale předpokládá ještě větší zájem. Už teď eviduje výrazně vyšší poptávku rodin ve vážné hmotné nouzi než v končícím školním roce. Výdaje do této oblasti nemá kraj omezené. Platí se to, co je potřebné.

„Zatím evidujeme žádosti ze zhruba 60 škol. A dá se předpokládat, že se to bude ještě dále navyšovat, protože více rodin se dostává do hmotné nouze. A to jsou právě ti rodiče, kteří mohou požádat o ty obědy," uvedl krajský radní pro školství a sport Vladimír Kroc (ANO). Podle něj nese hlavní tíhu podpory kraj jako vyšší územní celek, který také zabezpečuje veškerou agendu, i u těch zařízení, které nezřizuje.

Jako příklad uvedl mateřské školy v Plzni v ulici Nade Mží, v Kasejovicích na Plzeňsku a v Klatovech, kde rodiče požádali kraj o dotaci. Ze základních škol podpoří kraj děti třeba v plzeňské Zábělské ulici, v Kařezu a Hrádku, obou na Rokycansku, a ve Stodě na Plzeňsku.„Základní podmínkou je, že se rodiny od 1. června 2022 do 30. září 2022 nacházejí v hmotné nouzi. Takže od příštího roku, od 1. září 2022 do 30. června 2023, budou mít jejich děti zaplacené obědy," uvedl Kroc.

Podpora bude podle něj v příštím školním roce výrazně vyšší než v minulých letech. V současné době je zapojeno v projektu Obědy do škol 34 škol a školských zařízení, celkem je podpořeno 301 dětí a žáků," řekl Kroc. V prvním pololetí se zapojilo 25 mateřských a základních škol na území kraje, od druhého pololetí bylo přijato dalších devět škol a školských zařízení.

Ve školním roce 2022/23 bude z letoška pokračovat 33 škol a nově má podle Kroce zájem 25 škol a školských zařízení. „Celkem se tedy zapojí 58 mateřských a základních škol. Počet dětí, které obědy zdarma potřebují, roste," uvedl. Počet podpořených dětí pro nadcházející školní rok bude znám v červnu až září, kdy budou úřady práce potvrzovat rodinám hmotnou nouzi.

Mateřské a základní školy využívají ještě další možnosti podpory dětí ve školním stravování - sponzory, charitativní projekt Women for women, který poskytuje finanční dary na obědy nejchudším dětem, a další.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky škola, školní obědy, Plzeňský kraj, obědy pro děti, rodina, školní rok, hmotná nouze, Vladimír Kroc, Úřad práce České republiky, Plzeň, Kasejovice, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj zaplatí dětem v 58 školách a školkách obědy, zájem rodin se výrazně zvýšil  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.