Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Plzeň ožila Slavnostmi svobody, historickou techniku obdivují davy lidí

Po dvou letech se do západočeské metropole vrátily ve své tradiční podobě oblíbené slavnosti spojené s oslavou osvobození americkou armádou. Organizátoři očekávají opět desetitisíce návštěvníků ze všech koutů republiky i ze zahraniční. Velkolepé oslavy, které nemají v Evropě obdoby, končí v neděli, kdy je hlavním tahákem dopolední jízda Convoy of Liberty s 250 vojenskými vozy.

Součástí slavností je také výstava Anthropoid v mázhauzu Plzeňské radnice. Před Studijní a vědeckou knihovou Plzeňského kraje je také umístěno 21 panelů, které připomínají uplynulé ročníky oslav i příběhy jednotlivých veteránů. Více informací o programu slavností najdete ZDE.

Kvůli revitalizaci parku za obchodním domem Plaza se vojensko-historický program přesunul do sadového okruhu. Dočasně tak Šafaříkovy a Křižíkovy sady včetně Proluky obsadí Klub vojenské historie Tommy & Yankee, který se snaží co nejvěrněji přiblížit dobový život a poměry amerických vojáků prostřednictvím takzvané oživené historie. Chybět nebudou ani vozidla těžké a lehké obrněné techniky, mezi nimi plně pojízdný střední tank Sherman M4A4 a průzkumné automobily Ford M8, polopásové halftracky nebo těžký tahač Diamond.

45. polní nemocnice na Plzeňsku reálně působila

„S ohledem na atmosféru probíhající války na Ukrajině, ve které se budou konat letošní Slavnosti, jsme se rozhodli zaměřit naši historickou prezentaci na nebojové jednotky americké armády, které nejsou tak často vzpomínány, přestože mohou být i pro návštěvníky skutečně atraktivní,“ popsal letošní podobu projektu předseda klubu vojenské historie KVH Tommy & Yankee Daniel Malý. „Společně s kolegyněmi ze spolku Army Nurse Corps představíme návštěvníkům 45. polní nemocnici, která na Plzeňsku reálně působila. Sloužili u ní vojenští lékaři, zdravotní sestry, asistenti a pomocný personál. Mnoha československým občanům pomohli a některým dokonce zachránili život díky novému léku, penicilinu,“ doplnil.

U památníku Díky, Ameriko! vzdali hold osvoboditelům Plzně i obyvatelům válkou zmítané Ukrajiny

Slova díků americkým a belgickým hrdinům i odsouzení ruské agrese na Ukrajině. To byla hlavní témata, která rezonovala během vzpomínkového aktu u památníku Díky, Ameriko! v Plzni. Vedle veteránů, kteří se v květnu 1945 zúčastnili osvobozovacích...

Další z velkých událostí bude sobotní slavnostní večer s podtitulem Thank you, boys! V režii Michala Cabana. Akce začíná ve 20 hodin na náměstí Republiky a jak už název napovídá, půjde hlavně o poděkování mužům, kteří Plzni v roce 1945 přinesli svobodu. Během večera bude znít hudba v podání uskupení Pilsner Jazz Band. Do programu se zapojí plzeňští tanečníci swingu i členové folklórních souborů, kteří přiblíží svými vystoupeními atmosféru, již připravili armádě generála Pattona Plzeňané po osvobození v květnu 1945.

Další program zájemce čeká v nové lokalitě U Ježíška, kde bude k vidění například replika legendárního letoun Spitfrire v měřítku 1:1. Střelnice v Lobzích zase představí vzdušné a pozemní síly Armády ČR. „Po několika letech máme opět připraveny ukázky různých typů bojové techniky, prostředků průzkumu vzdušného prostoru, logistiky a dalších schopností. Areál bude pro návštěvníky otevřen v sobotu 7. května po celý den. Množství techniky se pak v neděli 8. května zapojí do ‚Convoy of Liberty‘,“ popisuje ředitel Krajského vojenského velitelství Plzeň plukovník Milan Sklenář.

Slavností svobody se ale neodehrávají jen v Plzni. Své brány například v sobotu otevře Hangár 3 v Líních, který potěší všechny milovníky aviatiky. Zájemcům se představí například dvouplošník Boeing Stearman, Stinson AT či Hawker Hurricane Mk.IIc. Poprvé po 30 letech budou v prostorách muzea vystaveny takřka kompletní dochované artefakty letounů B-17 sestřelených 25.dubna 1945 nad Plzní. Hangár bude veřejnosti přístupný do 16:30.

FOTOGALERIE: Slavnosti svobody 2022

Pátek, 6. května 2022, 21:36

FOTOGALERIE: Slavnosti svobody 2022
FOTOGALERIE: Slavnosti svobody 2022

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Slavnosti svobody, Plzeň, veteráni, osvobození, historická vojenská technika, slavnost, technika, Armáda Spojených států amerických, Evropa, Plzeňský kraj, Anthropoid, ruská invaze na Ukrajinu, Michal Caban, Boeing, Armáda České republiky, Boeing B-17 Fly

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Plzeň ožila Slavnostmi svobody, historickou techniku obdivují davy lidí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.