Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pozor na popíjení alkoholu na veřejnosti, Plzeň zavedla bezalkoholové zóny

Někteří opilci dělají nepořádek, budí veřejné pohoršení, dopouštějí se výtržností, anebo v alkoholovém opojení usnou na lavičce. V Plzni takové situace bohužel nejsou ničím výjimečným. To by se ale mělo změnit, a to díky nové vyhlášce regulující pití alkoholu ve vybraných lokalitách. Nové nařízení platí pro širší centrum města, ale i pro některé parky a další problematické lokality.

„Cílem není, aby si Plzeňané nemohli dát pivo na oblíbené předzahrádce, na koncertu, nebo si připít na Nový rok. Cílem je, aby si ‚partičky‘ bezdomovců či jiných dalších skupinek přestaly dělat zejména z centra města svoji předzahrádku,“ zdůrazňuje primátor Pavel Šindelář (ODS). Za rok chce radnice opatření zhodnotit a řešit případně další kroky.

Alkohol nebude možné popíjet například ve středu města

První zónou je střed města ohraničené po obvodu ulicemi: Tylova, Korandova, Hálkova, Purkyňova, U Trati, Železniční, Lobezská, U Prazdroje, Tyršova, hranice břehu řeky Mže kolem areálu za OC Plaza, kolem ulice Na Jíkalce až k napojení na Vejprnickou ulici a z ní do Tylovy ulice. Druhá lokalita zahrnuje náměstí Českých bratří na Borech, třetí lokalita vymezuje oblast kolem Obchodního centra Luna na Borech a čtvrtá pak oblast U Ježíška podél břehů řeky Radbuzy až k mostu Malostranská.

Strážníci přistihli dalšího opilého muže jak na lavičce popíjí alkohol, i když se měl starat o svoji malou dcerku

Opilého muže, který na lavičce v Plzni popíjel alkohol, i když měl na starosti svoji malou dceru, přistihla hlídka městské policie. A rozhodně to nebylo poprvé, kdy městská policie řešila případy otců pod vlivem alkoholu, kteří se měli starat o...

„Dále zákaz platí v okruhu 50 metrů od škol a školských zařízení, na nástupištích a nástupních ostrůvcích veřejné hromadné dopravy včetně přístřešků pro cestující umístěných mimo nástupiště či nástupní ostrůvky. V případě nástupišť umístěných u hrany chodníku se zákaz vztahuje na prostor nástupiště v rozsahu dva metry před označníkem zastávky ve směru jízdy a 30 metrů od označníku zastávky do prostoru nástupiště v celé šíři chodníku,“ upřesnil radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD).

Výjimku mají předzahrádky

Nová vyhláška zahrnuje i výjimky jako jsou zahrádky a předzahrádky, které jsou součástí restaurací, kaváren či barů. Zákaz se netýká také schválených akcí jako jsou třeba trhy nebo oblíbené slavnosti vína. „Další výjimka se týká případného konání oslav u příležitosti zisku mistrovského titulu v nejvyšší republikové soutěži některým z plzeňských sportovních klubů či oslav u příležitosti zisku mistrovského titulu národního sportovního týmu,“ doplnila mluvčí radnice Eva Barborková.

Město tvorbu vyhlášky diskutovalo se všemi městskými obvody, přičemž tak vycházelo z poznatků a zkušenosti městské i státní policie. Radnice zohlednila také připomínky neziskovek i výstupy z velké Studie Bezdomovectví. Projednávání vyhlášky nicméně mezi zastupiteli vyvolalo bouřlivou diskuzi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky alkohol na veřejnosti, vyhláška, bezalkoholové zóny, Plzeň, předzahrádka, slavnost, Pavel Šindelář, ODS, Martin Zrzavecký, ČSSD, alkohol, Mže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na popíjení alkoholu na veřejnosti, Plzeň zavedla bezalkoholové zóny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.