Kapra se salátem máme spojeného především s Vánocemi. Naši předci si ale ryby dopřávali i na Velikonoce. Tuto tradici chce oživit plzeňská radnice, a proto lidé na Škaredou středu a Zelený čtvrtek budou moci nakoupit čerstvé ryby z městských sádek u rybníka Košinář. Ceny za kapry a amury budou začínat 110 korunách za kilo. Za lína, sumce či za štiku si budou muset zájemci připlatit.
Na kole ale také autem budou moci lidé dojet až k areálu u rybníka Košinář. Prodej ryb bude probíhat 13. a 14. dubna od 10 do 17 hodin. „Pro svoji vánoční rybu si na městské sádky dojde každý rok několik set lidí. Ryba na velikonočním stole má ale zřejmě ještě delší tradici než ta na stole vánočním. Tuto tradici bychom chtěli oživit,“ uvedl náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09). Podle něj byl prodej ryb vždy zábavnou atrakcí hlavně pro děti.
„V kádích na městských sádkách u rybníka Košináře budou na zájemce čekat kapři, líni, amuři a pro ty, kteří přijdou včas, i několik štik a sumců. Velikonoční prázdniny tak lze spojit třeba s procházkou po zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka a zakončit ji koupí čerstvé ryby,“ láká vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku Martin Gregar.
Zájemci si mohou na místě nechat rybu vykuchat i zbavit šupin a ploutví. Bližší informace a ceník najdete ZDE.
V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.