Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zavlažovací soustava v Borském parku i speciální límce pro psy, startupům se v Plzni daří a prorážejí i na trhu

Startupová komunita se v Plzni rozrůstá a díky ní vznikají nové inovativní projekty, z nichž některé už úspěšně prorazily na trhu. Jde například o soustavu zavlažování v největším městském parku, systém monitorující rozvody pitné vody anebo jedinečné pooperační límce pro zvířata. Všechny tyto projekty jsou úzce spjaty s městem, které se snaží začínající podnikatele podporovat.

Mladé podnikatele plzeňská radnice motivuje skrze systém podpory technického vzdělávání a podnikání nazvaný PINE. Ten zajišťuje jeho příspěvková organizace Správa informačních technologií (SIT), konkrétně úsek SIT Port.

„Náš SIT Port aktuálně podporuje okolo třiceti nadějných projektů a stále přibývají další. Chceme podporovat nejen je, ale i všechny další zajímavé a perspektivní nápady. Technické obory mají v Plzni dlouholetou a úspěšnou tradici, chceme na ni navázat, samozřejmě v nejmodernějším duchu. Investovali jsme proto mnoho energie, abychom motivovali už nejmenší děti k vytvoření si vztahu k technice, a je skvělé vidět, že jsme se vydali správným směrem,“ neskrývá radost primátor města Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Zmíněný systém PINE sdružuje například Centrum robotiky, Techmanii Science Center, SIT Port, BIC Port, Drony SIT, Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň, Vědeckotechnický park Plzeň a další. „Provádíme zájemce procesem, který vlastně nemá hranice, člověk do něj může vstoupit v podstatě kdykoliv. Začínáme u polytechnického a přírodovědného vzdělávání, pokračujeme inspirací k podnikání, inkubací a akcelerací firem,“ vysvětluje ředitel SIT Luděk Šantora.

Prim hrají hlavně na moderní technologie

Na vzestupu jsou momentálně technologické startupy. Podnikatelé někdy přicházejí s pouhou myšlenkou, kterou jim v SIT Portu pomáhají rozvinout, jindy už mají produkt zcela vymyšlený, ale chybí jim například zázemí.

 „Většina mladých lidí, které v komunitě máme, se snaží těžit ze znalosti moderních technologií, takže ve velkém vznikají nejrůznější aplikace. Příkladem může být dnes již společnost Nextdrop, jejíž členové vynalezli řídící systém, který umožňuje ovládat a monitorovat rozvody pitné vody a okamžitě detekovat její únik. Momentálně je v plánu nasazení těchto prototypů i do plzeňské vodárny a zoologické zahrady, což je naším dalším cílem, propojovat startupisty s městskými organizacemi tak, aby dokázali řešit jejich problémy a oni sami získali první cenné reference,“ přiblížil ředitel SIT Port Tomáš Cholinský.

Pro každého milovníka psů je černou můrou představa, že jejich čtyřnohý miláček onemocní a bude nucen při léčbě nosit na krku nenáviděný plastový límec. Tři kamarádky z Plzně ovšem v době covidu přišly s geniálním nápadem, jak tento problém...

Město v současné době podporuje okolo tří desítek projektů, komunita se navíc neustále rozšiřuje. „Radost nám v poslední době udělal třeba projekt SIDEWAVE, jehož uživatelsky přívětivý rezervační systém našel prvního zákazníka, a to rovnou ve vyhledávané logopedické ordinaci. Ve městě se podepsal i projekt PlantControl, který vyvíjí a dodává IoT inteligentní jednotky a platformu pro řízení zavlažovacích systémů. Díky těmto produktům došlo k zefektivnění zavlažování v Borském parku. Na závěr bych mohl zmínit nejčerstvější členy komunity, společnost VETlímce, aktuálního vítěze soutěže Boost Up Night o nejlepší podnikatelský nápad,“ shrnul Cholinský.

Podle radního města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimila Goly (ANO) začínajícím podnikatelům, i již fungujícím inovativním společnostem, město v současné době vytváří unikátní zázemí, a to v podobě technologického parku TechTower v areálu bývalého pivovaru v Plzni na Světovaru. „V něm podnikatelé naleznou moderní kancelářské prostory, technologickou dílnu, coworking, konferenční prostor, kavárnu, jídelnu nebo třeba dětskou skupinu. Rekonstrukce bude dokončena počátkem příštího roku,“ dodal Gola.

Dostavba TechTower za 329 milionů bude v Plzni největší investicí města pro rok 2022

Z rozpočtu města Plzně na rok 2022 půjde 329 milionů na stavbu vědeckotechnického parku TechTower, který vzniká postupnou přestavbou bývalých kasáren a pivovaru Světovar. Jedná se o největší investici města na příští rok a už ji odsouhlasilo...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Veroniky Cholinské

Štítky Startup, Plzeň, podnikatelské projekty, TechTower, Vet límce, vzdělávání, technologie, SIT Port, projekt, komunita, Borský park, zavlažování, Pavel Šindelář, ODS, ANO 2011, Vědeckotechnický park Plzeň, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavlažovací soustava v Borském parku i speciální límce pro psy, startupům se v Plzni daří a prorážejí i na trhu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.