Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Krajským centrem pomoci Ukrajině v Plzni už prošlo 13 000 uprchlíků, jeho provoz stojí měsíčně tři miliony

Za tři týdny fungování Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) v Plzni odbavili pracovníci tisíce válečných uprchlíků. Jeho zřizovatele, tedy Plzeňský kraj, bude provoz měsíčně stát dva až tři miliony korun. Peníze jdou především na nájem prostor, energie, platy, zabezpečení a humanitární a materiální potřeby. Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) bude centrum v provozu ještě několik měsíců.

Kraj zatím nevyčerpal pětimilionovou rezervu, kterou si nedávno schválil. „Do přelomu března a dubna nám ještě peníze vystačí, ale teď teprve budeme platit faktury," uvedl hejtman. Kraj počítá s tím, že během pár týdnů uvolní vláda pro každý kraj deset milionů korun podle krizového zákona. „Z toho budeme KACPU platit," vysvětlil. O dalších penězích ale bude muset zřejmě v dubnu jednat krajská rada.

Kraj už od pondělí začal platit dobrovolníky v KACPU, protože ti dosavadní se museli znovu začít věnovat své práci. „A teď dochází k optimalizaci a profesionalizaci celého systému," řekl Špoták.

Z uprchlíků, kteří prošli KACPU, jich téměř desetina požaduje ubytování, protože nemá v ČR příbuzné, známé a nemůže si ho platit ze svého. V kraji fungují zatím nouzová lůžka v tělocvičnách a kulturních domech v Domažlicích, Tachově, Klatovech a Rokycanech. Počet lůžek se tam pohybuje od 50 do 100. Postupně se zřídí i v dalších obcích s rozšířenou působností, jichž je v kraji 15. Jde o nouzové ubytování, kde by měli být lidé nejdéle 30 dnů. „Mělo by to být přechodné stanoviště. Nikdo z KACPU by neměl chodit přímo do trvalejšího ubytování, ale nejprve do nouzového místa, a my bychom mu mezitím měli najít jiné bydlení. Aby ti lidé byli v té tělocvičně tak týden," upřesňuje hejtman.

Dobrovolníci mění prázdné domy v zázemí pro ukrajinské maminky s dětmi, chybí jim však vybavení

Až do pozdních hodin pracuje plzeňský podnikatel Tomáš Urbánek s přáteli i dobrovolníky na úpravách čtyř velkých pokojů ve starém domě v Dýšiné na Plzeňsku. Společně tam vymalují a co nejrychleji dovnitř nastěhují potřebný nábytek. Jenže toho je...

Podle hejtmanova odhadu bude kraj potřebovat odhadem 3000 až 4000 trvalejších lůžek. „Uvidíme, co ukáže trh," uvedl. Po nařízení ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) už se otevřelo více státních kapacit. „Teď o víkendu třeba bývalá ubytovna fakultní nemocnice v Čechově ulici, kterou nyní vlastní Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, kde se nám podařilo zřídit 250 lůžek," doplňuje. Kraj dává se státními organizacemi dohromady další ubytovny. „Státní organizace začaly konečně spolupracovat," oddychl si hejtman.

Kraj už poptával některé soukromé ubytovací kapacity, s nimiž musí uzavírat smlouvy. „Je to ale otázka peněz, takže se snažíme využívat ty levnější kapacity," konstatoval hejtman. Ve středu by měla vláda schválit dotaci pro fyzické osoby, což by mělo činit 3000 korun na osobu a měsíc. „Zájem podle našich informací rapidně stoupne, uvidíme, co ubytování v soukromí udělá," uvedl. Hejtman očekává nabídky zejména z menších měst a obcí, tedy tam, kde mají lidé větší rodinné domy a pro něž bude příspěvek 9000 korun na tříčlennou rodinu zajímavý.

Podle Špotáka je zatím státní příspěvek 200 Kč/osobu/den na bydlení v internátech a dalších ubytovnách dostatečný. V případě komerčních zařízení, kde je to 250 korun, se hejtmani dohodli na tom, že si dají čas na vyhodnocení situace.

Sanitku od záchranky a pět milionů korun pošle na Ukrajinu Plzeňský kraj

Finanční dar ve výši pěti milionů korun na pomoc Ukrajině odsouhlasila v pondělí Rada Plzeňského kraje. Kromě tohoto poputuje na Ukrajinu i jedna sanitka značky Mercedes z majetku Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

KACPU zatím nehlásí problémy s pracovními agenturami, které by tam "lanařily" Ukrajince. „Podařilo se nám to ve spolupráci s policií vyčistit před i uvnitř KACPU," říká hejtman. Má ale informace, že uprchlíky kontaktují už ve vlaku do Plzně, což kraj nemůže ovlivnit. „Tlak agentur je velký. Ty solidní si ale mohou dát poptávku na úřad práce," uvedl.

Plzeňské pracoviště odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra, které KACPU výrazně pomáhá, by mělo v tomto týdnu podle hejtmana přejít na standardní režim své agendy, tedy hlavně prodlužovat víza cizincům nejen z Ukrajiny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), pomoc Ukrajině, uprchlíci, dobrovolníci, Prior, Plzeňský kraj, uprchlík, Ukrajina, Plzeň, peníze, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, ubytovna, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajským centrem pomoci Ukrajině v Plzni už prošlo 13 000 uprchlíků, jeho provoz stojí měsíčně tři miliony  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.