Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dobrovolníci mění prázdné domy v zázemí pro ukrajinské maminky s dětmi, chybí jim však vybavení

Až do pozdních hodin pracuje plzeňský podnikatel Tomáš Urbánek s přáteli i dobrovolníky na úpravách čtyř velkých pokojů ve starém domě v Dýšiné na Plzeňsku. Společně tam vymalují a co nejrychleji dovnitř nastěhují potřebný nábytek. Jenže toho je zatím málo, zejména pak postelí. Až bude vše hotové, najde v domě zázemí zhruba dvacítka lidí. Podobně už takto našlo střechu nad hlavou 70 ukrajinských žen a dětí, a to například v Nekmíři, Bolevci nebo v Plasích. Řada z nich se pak aktivně zapojuje do pomoci svým krajanům.

Všechny aktivity v pomoci maminkám s dětmi z Ukrajiny sdružuje neziskový spolek Farmapark u Toma, na který se mohou případní zájemci obrátit s nabídkou pomoci.

Tomáš Urbánek z Nekmíře na severním Plzeňsku má manželku a dvě malé dcerky. Sám si nedovede představit, že by se u nás odehrávalo to, co na Ukrajině a on musel svou rodinu poslat vlakem neznámo kam. I proto se rozhodl pomoci a dům, který koupil k rekonstrukci narychlo upravil pro válečné uprchlíky. Dočasné ubytování zařídil díky přátelům i na jiných místech a poskytl útočiště desítkám maminek s dětmi. Jeho činnost se rychle dostala do povědomí Plzeňáků, kteří nabízejí svou pomoc. Mobilní telefon mladého podnikatele takřka nepřestává zvonit.

„Zájem neopadá. Stále mám i stovku hovorů denně. Včera jsme byli poprvé v Dýšiné, kde se nás sešlo zhruba 15. Vzhledem k tomu, že to bylo ve všední den a po práci, tak je to dobré číslo. Mile mě to překvapilo. Původně jsme si mysleli, že jen vymalujeme a přivezeme vybavení. Jenže jde o starý dům, takže jsme museli odstranit starou omítku a všechno oškrábat, což je poměrně náročné. Bylo nás ale dost, takže jsme rychle pokročili a dnes už budeme pokračovat se samotnou výmalbou,“ popisuje Urbánek svůj nebližší program.

V domě by mohlo najít zázemí až dvacet lidí. Jenže i ti musí mít na čem spát. Urbánek proto zveřejnil na facebookovém profilu výzvu, že shání postele, matrace, přikrývky či polštáře. „Nemám ale bohužel tolik řidičů a dodávek k dispozici, takže pokud je to v silách dárců, tak je lepší přivést po domluvě věci sem do Dýšiné a když není jiná cesta, tak si to odvezeme sami. Nejlepší je ozvat se nám na náš facebookový profil a tam se domluvíme,“ říká Urbánek.

„Chtějí pracovat a být potřební.“

Kromě střechy nad hlavou považuje Urbánek za důležité pomáhat lidem i nadále například s úřady či školami. Kolem sebe má navíc poměrně velkou komunitu Ukrajinců, která taktéž ochotně pomáhá.

„Myslím, že to zvládají opravdu dobře. Byl jsem překvapený z toho, že drtivá většina z nich chce co nejdříve nastoupit do práce. Nechtějí jen sedět a sledovat zprávy. Chtějí být potřební. V mobilní aplikaci máme společnou skupinu, kde si všichni můžeme psát. Právě v té skupině jsem také napsal, že budeme upravovat další dům a že sháníme dobrovolníky. Okamžitě se začali hlásit. Chtějí pomáhat dál, být aktivní a přijít i na jiné myšlenky. Děti jsou pohromadě, rozumí si a vypadají šťastně. O to nám šlo,“ popisuje Urbánek.

Ženám by chtěl také pomoci se sháněním práce a chce proto využít své kontakty mezi malými a středními podnikateli. „Tyto menší firmy dokáží zaměstnat jednu až dvě ženy například na úklidové práce a další výpomoc. V tom vidím lepší cestu, než aby hromadně nastoupily někam do fabriky,“ myslí si.

Plzeňský podnikatel spolu s přáteli upravil zchátralý dům pro ukrajinské maminky s dětmi, pracují i na dalších

Tomáš Urbánek z Nekmíře na severním Plzeňsku má manželku a dvě malé dcerky. Sám si nedovede představit, že by se u nás odehrávalo to, co na Ukrajině a on musel svou rodinu poslat vlakem neznámo kam. I proto se rozhodl pomoci a dům, který koupil k...

Mezi příchozími je například zahradní architektka, se kterou by rád spolupracoval při jarní výsadbě ve Farmaparku u Toma. Další ženou je například zkušená švadlena. „Několik let se znám s výrobní firmou Goodpro (dříve Vochoc) specializující se na výrobu oděvů pro hasiče a do průmyslu, a vím, že velmi často přijímají švadleny. A tak se mi podařilo jí sehnat během jednoho dne práci. Šicí dílnu mají v Přešticích, kam paní už nastoupila a dělá to, co dělala doma a co ji baví. Firma byla jedině ráda, protože zkušených švadlen není na trhu mnoho,“ uvedl Urbánek.

Humanitární bydlení nabízí cizincům bydlení na tři měsíce kompletně zadarmo. Poté třeba jen za cenu energií. Hlavním cílem je, aby maminky s dětmi našly důstojné zázemí a nemusely nocovat například v tělocvičně. Urbánek a jeho přátelé úzce spolupracují také s řadou spolků, úřady nebo hasiči, kteří k němu uprchlíky po vyřízení všech dokumentů přivezou.

„Hrozně moc bych chtěl poděkovat všem, kteří se do toho zapojili. Zejména Patriku Pavlíkovi a Tomáši Josífkovi z firmy Profivoda, kteří poskytli dům v Plasích a nadále se o něj i o jeho nové obyvatele starají. Velké díky patří také dobrovolníkům, kterých je opravdu velké množství,“ dodává závěrem Tomáš Urbánek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Urbánek

Štítky Ukrajina, pomoc Ukrajině, ubytování pro uprchlíky, válka, Nekmíř, Tomáš Urbánek, humanitární pomoc, dům, Plzeňský kraj, Plasy, Bolevec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci mění prázdné domy v zázemí pro ukrajinské maminky s dětmi, chybí jim však vybavení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.