Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stezka pro pěší i cyklisty a parkoviště K+R vzniká v plzeňské městské části Doubravka

Nová stezka pro pěší a cyklisty vzniká v Rodinné a Sokolské ulici v plzeňské městské části Doubravka. Lidé se dočkají nového chodníku, po němž povede tato stezka s odděleným provozem. Během stavby se vybuduje také nové parkoviště K+R před 28. základní školou.  

Zkratka K+R "Kiss and Ride" se překládá jako "polib a jeď". Určena je pro krátké zastavení nebo vyčkávání osobních vozidel. Na takovém místě se řidiči nesmí zdržovat dlouho. Označuje se tak parkoviště, na kterém lze zastavit za účelem vystoupení a nastoupení osob, jež dále využívají prostředek hromadné dopravy. Jejím smyslem je vytvořit bezpečné místo pro zastavení tam, kde lze očekávat zvýšený pohyb lidí (často hlavně dětí u škol) tak, aby všichni věděli, kde mají se stojícími vozidly počítat.

Naplno už běží práce v Rodinné a Sokolské ulici v Doubravce, jde o klidnou alternativu pro cestu na kole z Doubravky do Lobez. „Počítáme s tím, že až se vybuduje lávka pro pěší a cyklisty přes Rokycanskou v místě, kde je nyní podchod, zvýší se pohyb cyklistů v Rodinné i Sokolské ulici na druhé straně Rokycanské. Proto jsme do projektu opravy chodníků nově zahrnuli i vytvoření stezky pro cyklisty,“ informoval náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy Michal Vozobule (TOP09).

Předchozími opravami různých sítí je už značně poškozen stávající asfaltový povrch chodníku v Rodinné ulici. Bude tedy nahrazen novým asfaltovým povrchem s oddělením částí pro chodce a cyklisty pomocí vodorovného dopravního značení. V Sokolské ulici část stávající betonové zámkové dlažby nahradí asfaltový pruhem vyhrazený pro cyklisty s hmatným pásem z reliéfní betonové dlažby.

Stavební úpravy by měly trvat měsíc, již koncem dubna se po nové stezce budou moci projet cyklisté. Náklady na úpravy včetně značení hrazené z rozpočtu Správy veřejného statku města Plzně činí 1,3 milionu korun včetně DPH.Nově se dále upraví také tzv. rabátka, tedy zelený pás mezi chodníkem a vozovkou. Opravou obrubníků se tak zlepší vjezdy do garáží u rodinných domů. Úpravy se dočká i prostor u 28. základní školy, kde vznikne parkoviště K+R (Kiss and Ride) se zatravňovacími betonovými dlaždicemi. Obě ulice se poté dočkají nového dopravního značení, kterým bude Rodinná ulice v úseku od Republikánské k Sokolské a Sokolská od Rodinné k Revoluční ulici změněna na jednosměrku.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Plzen.eu

Štítky cyklostezky, cyklistická infrastruktura, stezka pro pěší i cyklisty, Michal Vozobule, cyklista, Doubravka, chodník, Plzeň, TOP 09, Łobez, městská část

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stezka pro pěší i cyklisty a parkoviště K+R vzniká v plzeňské městské části Doubravka  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.