Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za zastřeleného rysa schovaného v mrazáku dostal šéf mysliveckého spolku jen pokutu

Až tříletý trest si mohl vyslechnout předseda jednoho z mysliveckých sdružení na Klatovsku. Policie u něj při domovní prohlídce našla tělo mrtvého rysa a další vypreparované chráněné živočichy jako jsou bobr nebo tetřev. Od okresního soudu však odešel s pouhou pokutou, která je jen zlomkem toho, co vyčíslila Celní správa ČR. Podle ochránců přírody je test naprosto neadekvátní, doufali aspoň v podmínku.

V rámci loňské akce s krycím názvem KAMEŇÁK se vyšetřovatelé zaměřili na jednašedesátiletého podnikatele a myslivce Bohumila M. U muže provedli dvě domovní prohlídky, jež odhalily nelegálně držené trofeje chráněných živočichů, u kterých muž nedokázal prokázat původ.

„Celníci zajistili exempláře chráněných druhů jako ořešník kropenatý, los evropský, tetřev hlušec, káně lesní, bobr evropský, včelojed lesní a zmražené kadávery rysa ostrovida a krahujce obecného. V průběhu prověřování se podařilo zjistit, že pravděpodobně došlo k usmrcení dvou rysů,“ uvedla mluvčí celníků Martina Kaňková. Toto podezření následně potvrdili ochránci z ALKA Wildlife, kteří prokázali, že se v mrazáku nacházel jiný rys než ten, kterého měl na fotografii Bohumil M.

„Společenská a kulturní hodnota byla v tomto případě vyčíslena na 779 742 korun,“ doplnila Kaňková. Jenže rozhodnutí soudu se této částce ani zdalekla nepřiblížilo a v takzvaném trestním příkazu vyměřil soud muži pokutu ve výši 90 tisíc korun a ztrátu zbrojního průkazu na pět let. Podle informací Deníku.cz dostane muž zbraň pravděpodobně zpět. O tom, zda získá i zajištěná zvířata se momentálně vede řízení s ministerstvem životního prostředí. Absurdně může působit i fakt, že muž bude moci nadále pokračovat v myslivecké činnosti.

Gang chtěl v ČR uspořádat lov tygrů, při domovní prohlídce policie našla v mrazácích rysy, vlky i medvěda

Organizovaná skupina lákala do České republiky lovce ze sousedního Slovenska. Za tučnou sumu jim nabízela nevšední zážitek. Lov tygra. Z tohoto nápadu nakonec sešlo. Přesto našli vyšetřovatelé při domovních prohlídkách 204 exemplářů usmrcených...

Podle soudu se neprokázalo, že by vzácnou šelmu zastřelil pávě Bohumil M., který to popřel a trval na tom, že zvíře náhodně objevil cyklista na hranici jejich honitby a informoval o tom místního revírníka Lesů ČR. Ten měl zase informovat šéfa mysliveckého sdružení, který následně zvíře dohledal, vyvrhl a uložil do mrazáku s tím, že ho časem nechá preparovat pro studijní účely.

„Balistická zkouška bohužel nemohla být provedena, protože z mrtvého rysa byla odstraněna větší část náboje, on sám se k tomu nepřiznal a výpověď svědka zjevně není sama o sobě dostatečná, i když je podpořena dalšími důkazy. Co nás ale překvapuje je, že soud nevzal v úvahu ani závěry pitvy, která říká, že rys byl zamražen okamžitě po zastřelení, nejsou na něm žádné známky rozkladu a nemohl být tedy nalezen v lese,“ rozporují ochránci ALKA Wildlife.

Pokud se najde mrtvé zvíře v honitbě, je sice majetkem místního mysliveckého sdružení, ale v případě, že jde o zvlášť chráněný druh, musí držitel takového exempláře prokázat jeho původ a mít k jeho držení výjimku od krajského úřadu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Celní správa ČR

Štítky rys, pytlák, mrtvý rys, ulovil rysa, myslivecké sdružení, myslivec, rys v mrazáku, Celní správa České republiky, okres Klatovy, Alka Wildlife, Kameňák, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za zastřeleného rysa schovaného v mrazáku dostal šéf mysliveckého spolku jen pokutu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.