Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Gang chtěl v ČR uspořádat lov tygrů, při domovní prohlídce policie našla v mrazácích rysy, vlky i medvěda

Organizovaná skupina lákala do České republiky lovce ze sousedního Slovenska. Za tučnou sumu jim nabízela nevšední zážitek. Lov tygra. Z tohoto nápadu nakonec sešlo. Přesto našli vyšetřovatelé při domovních prohlídkách 204 exemplářů usmrcených chráněných živočichů. Mezi nimi dravé ptáky, vlky nebo medvědí maso s nápisem brum-brum. Případ se také týká lovu chráněných rysů na Šumavě. Policie již obvinila 12 lidí.

Na případu skupiny lovců, kteří působili na území Česka i Slovenska, pracovali celníci spolu se slovenskými policisty od srpna 2017. Vycházeli z informací, že v České republice se na konec roku 2017 plánuje lov tří tygrů. Na nespecifikovaném místě je měli lovit zájemci ze Slovenska, kteří za možnost lovu předem zaplatili. Honitba přitom podle vyšetřovatelů neměla být ohraničená ani nijak zabezpečená.

Vyšetřovatelé při prověřování zjistili totožnost jednotlivých lidí, kteří plánovali také další akce. Spolu s lovci patří k podezřelým zprostředkovatel, který lovcům domluvil kontakt s organizátorem a zároveň měl podle vyšetřovatelů ulovené šelmy preparovat. Organizátor, který měl zprostředkovat získání tygrů a zajistit bezproblémový průběh lovu, inkasoval zálohu 30 tisíc eur uvedli celníci. Dodavatel, který měl tygra obstarat, podle nich dostal zálohu 100 tisíc eur.

Hrůzné nálezy při domovních prohlídkách

V dubnu 2019 provedli vyšetřovatelé devět domovních prohlídek, při nichž zajistili 204 exemplářů živočichů, mezi nimi například medvědy, vlky, rysy nebo tetřevy

„Některá místa, kde probíhaly domovní prohlídky, připomínala spíše scény z hororu. V jednom domě bylo nalezeno 13 velkých pultových mrazáků plných mrtvých zvířat, včetně rysů ukrytých pod mraženým hráškem, stovky tlejících kůží, paroží, po zemi se povalovaly kosti a různé zbytky těl. Mezi zajištěnými exempláři bylo i medvědí maso označené nápisem brum-brum,“ popisuje Martina Kaňková z Generální ředitelství cel ČR.

V červenci roku 2020 proběhla další fáze vyšetřování, kdy tentokrát celníci objevili další preparáty zvířat. Šlo například o medvěda hnědého, vlka obecného nebo levharta skvrnitého. Při prověřování celníci a policisté také zjistili, že v České republice se nelegálně loví volně žijící chránění živočichové. Podle vyšetřovatelů byla na Prachaticku v listopadu 2018 usmrcena samice rysa ostrovida Michelle, která v té době vodila šestiměsíční mládě. To bez matky podle Terezy Minárkové z organizace ALKA Wildlife nemělo šanci na přežití.

Letos celníci odhalili, že loni byl na Šumavě usmrcen další rys. Při dvou domovních prohlídkách na konci června zajistili několik exemplářů chráněných druhů včetně jednoho rysa. Nebyl to však jedinec, o jehož usmrcení věděli. „Společenskou a kulturní hodnotu rysa ostrovida a ostatních zajištěných chráněných živočichů stanovili pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR na částku 7 686 598 korun,“ doplnila Kaňková.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Generální ředitelství cel ČR

Štítky lov, nelegální lov, Šumava, tygři, Celní správa, Česko, domovní prohlídka, tygr, medvěd, Slovensko, Alka Wildlife

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Halama

Pokud budou za pytláctví udělovány směšné tresty tak tahle zrůdnost nikdy nepřestane

Sobota, 18. září 2021, 12:58Odpovědět

Gang chtěl v ČR uspořádat lov tygrů, při domovní prohlídce policie našla v mrazácích rysy, vlky i medvěda  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.