Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Do Plzeňského kraje přišlo přes 12 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, práci jim nabízí více než stovka firem

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v Plzni (KACPU) prošlo za 13 dnů fungování přes 8200 ukrajinských uprchlíků. Ubytování zajistil kraj desetině, ostatní si ho zabezpečují u příbuzných a známých. Uprchlíků je v kraji více, kromě KACPU se registrují přes odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra, kde jde o dalších asi čtyři tisíce. Úřad Práce v Plzni k dnešnímu dni eviduje 1300 nabídek volných míst vhodných pro ukrajinské uprchlíky.

Úřad práce v Plzni (ÚP) dnes eviduje na pracovištích v Plzeňském kraji 1300 nabídek volných pracovních míst od více než 100 firem, které chtějí zaměstnat ukrajinské uprchlíky. Za týden počty stouply asi o třetinu. Úřad seznam každý den doplňuje a je k v KACPU. Ukrajinci, kteří mají o práci zájem, tam dostávají nabídku s kontakty.

Zájem o ukrajinské pracovníky projevily zejména firmy vyrábějící automobilové díly z Plzně, Boru u Tachova, Přeštic a Hrádku u Rokycan, ale také třeba pivovar Prazdroj i pracovní agentura. Firmy v kraji shánějí dlouhodobě hlavně montážní a pomocné dělníky ve výrobě, obsluhu linek a strojů, stavební dělníky, zedníky, mechaniky, skladníky, zámečníky i řidiče.

Plzeňský podnikatel spolu s přáteli upravil zchátralý dům pro ukrajinské maminky s dětmi, pracují i na dalších

Tomáš Urbánek z Nekmíře na severním Plzeňsku má manželku a dvě malé dcerky. Sám si nedovede představit, že by se u nás odehrávalo to, co na Ukrajině a on musel svou rodinu poslat vlakem neznámo kam. I proto se rozhodl pomoci a dům, který koupil k...

Pouze desítky míst tvoří pozice vhodné pro ženy, které tvoří spolu s dětmi 88 procent uprchlíků procházejících KACPU. Pro ně by byly vhodné nabídky míst na pomocné síly do kuchyně, kuchaře, pracovníky úklidu a šičky. Plzeň nabízí 20 míst na čištění města na prvním obvodu. Výjimečně poptávají sociální ústavy a nemocnice; zdravotní sestry musí doložit odborné vzdělání.

Kapacity ubytování rychle docházejí

„Problémem je teď hlavně to, že nedokážeme predikovat, kolik lidí v daný den přijde, a proto se stává, že se v KACPU lidé hromadí a tvoří se nárazová fronta. Byli bychom rádi, kdybychom se na to dokázali připravit," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Za poslední dny jich KACPU za 24 hodin odbavilo 600 až 800, což je maximum. Nejvíce jich bylo ve čtvrtek - 838. Kraj dosud zajistil ubytování 506 osobám.

Kapacity ubytování docházejí podle hejtmana velmi rychle. Na začátku potřebovali ubytování jednotlivci, teď se počty zájemců zvyšují a kraj musí hledat nové alternativy, což byl jeden z předmětů nedělního jednání hejtmanů s vládou. „Mapujeme, zda budeme směřovat další příchozí z Ukrajiny do státních a krajských kapacit, nebo budeme také oslovovat soukromý sektor, a také jakým způsobem, což je ale důležité vyřešit i po stránce finanční. Teď se snažíme vyvážit potřebnost ubytování i otázku ekonomickou," shrnul hejtman. Pro kraje by mohly výdaje vystoupat až na desítky milionů Kč.

Kraj mapuje kapacity nouzového ubytování, jako jsou tělocvičny, a bude podle Špotáka reagovat podle situace. „Možnosti dalšího ubytování, hlavně nouzového typu, jsou v jednání na centrální úrovni a hejtmani je budou znovu řešit s vládou," informovala mluvčí kraje Eva Mertlová. Kraj spolu s městy Tachov, Domažlice, Klatovy a Rokycany vyčlenily pro uprchlíky tělocvičny nebo sokolovny. Nejvíce je využívaná hala Lokomotivy v Plzni, kde je 100 akutních lůžek, v ostatních městech je zatím zájem nízký, řekl hejtman.

Chovatelé psů vypravili na Ukrajinu konvoj s krmením. Humanitární pomoc komplikovali ukrajinští celníci

Tři tuny krmení pro psy se podařilo při první misi dopravit z Česka přímo na území Ukrajiny pro tamní chovatele díky akci, kterou zorganizoval Klub chovatelů Kavalír a King Charles španělů Praha. Pomoc inicioval plzeňský chovatel kavalírů,...

Hejtmani, kteří budou spolu jednat dnes večer, už v neděli podle Špotáka řekli vládě, že 180 korun denní dotace státu na ubytování jedné osoby není dostačující, zvlášť pro větší města. Připraví své návrhy, které by měla vláda projednat speciálními usneseními tento týden. „Budeme dávat přesné požadavky, třeba že by ceny (dotace na ubytování) mohly být odstupňované podle druhu ubytování, jiná částka na internát a jiná na penzion, a podle lokace, protože cena penzionu je jiná v Praze a jiná v menších městech," řekl Špoták.

„Potřebujeme přesnou evidenci.“

Hejtmani také požadují přesnou evidence uprchlíků, aby města a obce zvládaly jejich další nápor. „Systémově řešíme, aby byly přehledy po obcích s rozšířenou působností a aby starostové věděli, že se jim do obce nahlásilo třeba deset Ukrajinců," řekl Špoták. Všichni přicházejí do krajských asistenčních center, kde Ukrajinci dávají své adresy pobytu, jinak by jim cizinecká policie nedala vízum. „Adresy buď mají, protože jdou k nějakém příbuznému, nebo jim je sháníme my," dodal. Adresy jsou důležité také kvůli tomu, aby bylo transparentní, kam jdou dotace na pobyt. Informační systém, který tomu má pomoci, se má nastavit celorepublikově.

Kraj bude podle Mertlové v dlouhodobém horizontu řešit i začleňování dětí do škol a školek. „V domovech dětí mládeže, kde jsou především v dopoledních hodinách volné kapacity, jsme zřídili adaptační skupiny pro děti od tří let a tam je možné děti uprchlíků přihlásit. Aktivity cílí na aklimatizaci dětí na území kraje a na výuku českého jazyka," dodala.

Plzeň už přijala do svých škol asi 60 dětí. „Jde hlavně o žáky osmých a devátých tříd. Většina z nich už zde ale měla před válkou dlouhodobě někoho z příbuzných a částečně ovládají i český jazyk," uvedla mluvčí města Eva Barborková. Současně jde o děti, které neprožily přímé trauma a jsou schopny začlenit se do kolektivu. Město doporučuje uprchlíkům, aby nespěchali se zajišťováním škol a školek a nechali děti, ať si odpočinou a aklimatizují se.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), pomoc Ukrajině, uprchlíci, pracovní místa, Plzeňský kraj, uprchlík, Plzeň, Ukrajina, Úřad práce České republiky, Rudolf Špoták, vláda, dotace, Tachov, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Plzeňského kraje přišlo přes 12 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, práci jim nabízí více než stovka firem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.