Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Zpustlý areál minigolfu ve vnitrobloku na Košutce čeká velká proměna, změny mohli navrhnout i obyvatelé

Nové dětské hřiště, kavárna, terasa i několik nových stromů. Na to všechno se mohou těšit lidé žijící v Manětínské ulici v Plzni. Práce na projektu začnou v druhé polovině v března a zahájí je demolice bývalé restaurace. Hotovo by mělo být nejpozději za rok.

Diskuse o budoucnosti areálu začala už před třemi lety. Své návrhy a připomínky mohli sdělit i místní obyvatelé. „Tento areál má už dlouho svá nejlepší léta za sebou, přitom má díky své poloze obrovský potenciál. I proto jsme se rozhodli jej celkově zrevitalizovat,“ vysvětlila starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová (ODS).

Projekt počítá například s novým povrchem stávajícího asfaltového hřiště, kde vzniknou dvě malá sportoviště vedle sebe. Přibudou nové basketbalové koše a bude zde možnost umístit kůly pro volejbal, nohejbal a tenis. Hřiště bude mít na jihovýchodní straně dřevěnou zástěnu, která v horkých letních dnech poskytne možnost sezení ve stínu. Podél opravené podezdívky budou pak rozmístěny lavičky. Celé sportoviště bude také chránit plot.

Dětské hřiště se bude pyšnit moderními herními prvky, které stavebníci zakomponují do travnatého svahu. Pod ním vznikne také místo pro posezení v trávě, pingpongové stoly či pískoviště pro děti. Na tento prostor plynule naváže kavárna s venkovním posezením a klubovnou. Jednopodlažní budovala bude mít podle posledních trendů také zelenou střechu. Tu doplní výsadba dalších stromů v okolí.

„Odstraněna bude stávající zeleň, kterou tvoří přehoustlé a nepřehledné túje původně vysazené jako živý plot. Areál bude přístupný z obou stran, tak je tomu i dnes,“ doplnila mluvčí úřadu Miroslava Vejvodová. Revitalizace areálu vyjde na 23,5 milionu korun a hradí ji první plzeňský obvod. Cenu by ještě mohla snížit státní podpora. „Usilujeme o získání dotace téměř 3,5 milionu korun ze Státního fondu podpory investic,“ doplnila vedoucí Odboru investic a majetku ÚMO Plzeň 1 Andrea Šlechtová.

Vnitroblok v Manětínské je součástí rozlehlého sídlištního komplexu Košutka, který byl vybudovaný v letech 1982 až 1988 podle konceptu a návrhu architekta Zbyňka Tichého. Sídliště tvoří osmiúhelníkové bloky domů, které vymezují vnitrobloková prostranství s areály mateřských škol, v centru sídliště je pak škola základní. Areál minigolfu je v současnosti zchátralý a zarostlý, minigolfové hřiště jako takové již neexistuje a přilehlá restaurace je dnes již nevyhovující z technických i kapacitních důvodů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vizualizace: architektonická kancelář SPORADICAL

Štítky revitalizace, minigolf, Košutka, městská zeleň, MO Plzeň 1, Plzeň, Helena Řežábová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpustlý areál minigolfu ve vnitrobloku na Košutce čeká velká proměna, změny mohli navrhnout i obyvatelé  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.