Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Plzeňské krajské centrum pomoci Ukrajině má zatím dostatečné kapacity, denně tudy projde až 600 uprchlíků

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Plzni (KACPU), které je v provozu nepřetržitě sedm dní v týdnu, má zatím dostatečnou kapacitu. Za posledních 24 hodin jím prošlo na 600 Ukrajinců, převážně žen s dětmi. V případě potřeby může zvýšit denní kapacitu až na 800 lidí, uvedl to dnes hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Nedokázal odhadnout, zda se denní počty uprchlíků výrazně zvýší. Podle náměstka hejtmana Petra Vanky (ANO) je kraj připraven, že centrum bude fungovat i několik měsíců.

„Nevíme, co se bude dál dít. V kraji je mnoho Ukrajinců, kteří tu žijí dlouhodobě, a spousta přijíždějících lidí tady má rodinné vazby. A tak logicky směřují do našeho kraje," uvedl Rudolf Špoták. Hejtman dnes s ministerstvem vnitra řešil, že lidé, kteří nemají přímé vazby na Plzeňský kraj, se budou obracet na jiné regiony, kde Ukrajinců není tolik. Plzeňský kraj má hodně uprchlíků, v zemi je na čtvrtém místě. První je Praha, následují střední Čechy a jižní Morava. „Zatím to vypadá i pro následující dny, že se budeme pohybovat stále okolo 600 lidí denně, což jsme schopni zvládnout, někdy i s navýšením na 800," odhaduje.

Více než 80 firem v Plzeňském kraji potvrdilo ochotu zaměstnat ukrajinské uprchlíky, nabízí stovky míst

Stovky volných míst od více než 80 firem v Plzeňském kraji, které potvrdily ochotu zaměstnat ukrajinské uprchlíky, eviduje aktuálně Úřad práce v Plzni. Úřad doplňuje seznam firem, které každý den oslovuje. Seznam je k dispozici v Krajském...

Podle hejtmana dnes začalo pomáhat 40 lidí z řad zaměstnanců magistrátu a krajského úřadu, aby mohlo být KACPU maximálně využité. Celkově tam pracuje téměř sto lidí - policisté, hasiči, zástupci zdravotní pojišťovny, úřadu práce, neziskových organizací a tlumočníci. „Musíme také odlehčit plzeňskému odboru azylové a migrační politiky, který se potřebuje věnovat také své běžné práci," vysvětluje. V pondělí prošlo pracovištěm tohoto odboru v Jagellonské ulici dalších 350 Ukrajinců. Jeho pracovníci ale pomáhají také v KACPU.

Do neděle přijížděli do Plzně z 90 procent uprchlíci, kteří měli zajištěné ubytování a věděli, kam a za kým jedou. „Teď se požadavky na ubytování ale začínají zvyšovat a už překračují deset procent. Trend postupného růstu odpovídá odhadům ministerstev vnitra a zahraničí," řekl hejtman. V Plzeňském kraji se mohou podle něj ubytovat na delší dobu jednotky tisíc lidí. „Obce pomáhají. Ukrajinci, kteří tam žijí delší dobu, už se na ně obracejí přímo," doplnil.

Válečným uprchlíkům pomáhají desítky dobrovolníků, vaří jim polévku i shání materiální pomoc

Před Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) v bývalém Prioru se nepřestávají tvořit dlouhé fronty uprchlíků, kteří mají za sebou i několikadenní cestu. Neméně dramatická je situace před pracovištěm odboru azylové a migrační politiky v...

Kraj zatím vydal na provoz KACPU, které funguje od 1. března, statisíce korun. „V pondělí jsme navýšili krizovou rezervu o čtyři miliony na pět milionů korun, abychom měli akční peníze," informoval Špoták. Plzeň zatím peníze nedala, ale podle Špotáka pomáhá městská firma Čistá Plzeň se svozem odpadu, strážníci a další. „Teď to zatím není otázkou peněz, to přijde v následujících týdnech. Teď je to o lidských zdrojích a organizaci služeb," zdůraznil. Před KACPU postavil v pondělí Prazdroj velký stan, v němž vybavil jídelnu, zajistil suroviny, kuchaře a rozdává Ukrajincům ve frontě jídlo zadarmo.

V Plzeňském kraji je podle Špotáka evidováno 15 800 Ukrajinců s dlouhodobým pobytem a 9000 Ukrajinců na tříměsíční víza. Hodně jich teď víza prodlužuje na rok, většinou v Jagellonské ulici, aby tu mohli pracovat dál.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, KACP, uprchlíci, Plzeň, Ukrajinci, uprchlík, Ukrajina, Rudolf Špoták, Petr Vanka, ANO 2011, Česká pirátská strana, Plzeňský kraj, peníze, Plzeňský Prazdroj, a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské krajské centrum pomoci Ukrajině má zatím dostatečné kapacity, denně tudy projde až 600 uprchlíků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.