Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Školky na Lochotíně jsou schopné přijmout více než 50 dětí uprchlíků

Více než padesát ukrajinských dětí může docházet do školek na území prvního městského obvodu v Plzni. Dohodlo se na tom jeho vedení. Kromě mimořádného navýšení kapacit rozhodl úřad také o tom, že zaměstná dvacet uprchlíků na úklidové práce. Na rodiny s dětmi prchajícími před válkou myslí také plzeňská zoo, která jim nabízí vstupné za symbolickou jednu korunu.

„Rodinám zasaženým válkou musíme pomoci, i proto jsme vytvořili dvacet pracovních míst na úklidové a pomocné práce, kde nebude problémem jazyková bariéra. Tato místa bude možné využít i na zkrácený pracovní úvazek, což ocení zejména matky s malými dětmi,“ uvedla starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová (ODS). Informace o pracovních místech obvod nahlásil na Úřad práce a rovněž krizovému štábu Plzeňského kraje, který v bývalém Prioru zřídil Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině.

S výukou ukrajinských dětí pomůže více než stovka studentů a zaměstnanců z plzeňské fakulty

Studenti, absolventi i zaměstnanci Fakulty pedagogické (FPE) Západočeské univerzity v Plzni pomohou ukrajinským rodinám s péčí a výukou jejich dětí. Databáze čítá velké množství dobrovolníků a nadále se rozšiřuje. Do západočeské metropole už...

První plzeňský obvod spravuje dohromady osm mateřských škol, kam v letošním roce chodí zhruba 1250 předškoláků. Daří se přitom krýt poptávku pro všechny místní děti starší tří let, které mají na bezplatné předškolní vzdělávání podle zákona nárok.

„V případě akutní potřeby je možné přistoupit k navýšení kapacity v těchto zařízeních. A situace, která nastala, je opravdu mimořádná,“ doplnila místostarostka Ilona Jehličková (TOP 09). Na jedničce bude také fungovat služba hlídání dětí uprchlíků. Vznikne na 78. mateřské škole v Sokolovské ulici, kde se postarají o děti od tří do šesti let. O děti mezi šesti a deseti lety budou pečovat na 78. mateřské škole v ulici Elišky Krásnohorské. „V této školce navíc působí ukrajinsky hovořící pedagožka, což je v této situaci veliká výhoda,“ dodala Jehličková.

Na rodiny s dětmi myslí také plzeňská zoologická zahrada. „Umožňujeme vstup dětem a ženám z Ukrajiny za 1 Kč. Snad jim to pomůže alespoň na chvíli pozapomenout na hrůzy války. Pro vstup do zoo stačí předložit platný cestovní pas nebo občanský průkaz Ukrajiny,“ informovala zahrada. Stejně jako ostatní zahrady se také připojili k aktivitě Zoo Praha, která zřídila speciální podúčet svého sbírkového konta "Pomáháme jim přežít", jehož výtěžek půjde na pomoc Ukrajině a tamním zoologickým zahradám. Podrobnosti najdete ZDE.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MO Plzeň 1

Štítky školky, vzdělání, hlídání, děti, Ukrajina, uprchlíci, válka, Plzeň, zoo, uprchlík, Lochotín, mateřská škola, Helena Řežábová, ODS, Úřad práce České republiky, Eliška Krásnohorská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školky na Lochotíně jsou schopné přijmout více než 50 dětí uprchlíků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.