Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Bývalý Prior se promění v centrum pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, Plzeň už má desítky zájemců o ubytování

Plzeňský kraj zřídí centrum pomoci pro lidi, kteří utíkají z válkou zmítané země. Středisko bude fungovat nepřetržitě 24 hodin denně. Ukrajincům pomohou vyřídit víza, doklady, registraci ke zdravotnímu pojištění i jim poskytnou humanitární a psychosociální pomoc. Velkou měrou se bude na provozu podílet také město Plzeň, které eviduje přes 60 zájemců o bydlení. Jde o ženy, děti a seniory.

„Během víkendu jsme společně se složkami IZS už provoz asistenčního centra pro uprchlíky řešili. Jako vhodný se nám jevil prostor po očkovacím centru v Prioru. Má vhodnou polohu blízko nádraží a lze zajistit i parkování případných autobusů s uprchlíky. Nejpozději zítra ráno bude na místo zavezen nábytek a další nutná výbava včetně zajištění internetu a elektřiny tak, aby bylo možné centrum co nejdříve uvést do provozu,“ vysvětluje hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

V Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině budou kromě úředníků také zástupci zdravotních pojišťoven, hasiči, policisté a záchranáři. Hlavní je, aby bylo možné co nejrychleji vyřídit potřebné procedury a odvézt cizince na ubytování. Na fungování centra se bude velkou měrou podílet také město Plzeň, které už v současné době koordinuje spolupráci mezi neziskovkami pro humanitární pomoc.

Situace na Ukrajině nenechává Západočechy chladnými a nabízí městu i charitám svou pomoc. Prosbu o spacáky, karimatky či léky sdílel také Skautský institut v Plzni, kde se během pouhých dvou hodin vytvořila velká hromada darovaných věcí. Pro...

Plzeň už ubytovává první válečné uprchlíky

Radnice eviduje už desítky zájemců o ubytování v krajské metropoli. Pomoc města spočívá v zajištění ubytování, lékařské péče, přípravě hlídacích služeb dětí, škol a školek a podobně. „V tuto chvíli evidujeme 62 zájemců o bydlení, jedná se pouze o děti, ženy a seniory. První již bydlí, zajištěna je zatím ubytovací kapacita kolem 700 lůžek. Zájemce o bydlení budeme kontaktovat a propojovat je s nabídkami na ubytování,“ shrnul situac náměstek primátora David Šlouf (ODS). Podle jeho slov město očekává výrazné nárůsty počtu válečných uprchlíků, situace se vyvíjí turbulentně.

Svou pomoc mohou lidé nabízet na webu pomahejukrajine.cz, materiální potřeby, nyní hlavně trvanlivé potraviny a hygienické potřeby, mohou nabídnout na e-mail krize@dchp.charita.cz nebo osobně donést každý všední den od 9:00 do 15:00 hodin na adresu Cukrovarská 16 nebo na magistrátní odbor sociálních služeb v Martinské 2, 1. patro.

Město už také domluvilo pediatry, kteří jsou připraveni se v rámci svých praxí postarat o ukrajinské děti. „Jedná se o akutní péči, vyšetření, léky a tak dále, následná dlouhodobá registrace není nyní aktuální a budeme ji řešit zcela individuálně, dle možností později,“ přiblížila dětská praktická lékařka a radní města Plzně Veronika Jilichová Nová (ODS). Další pediatři se tak mohou přidávat obratem. „Vše jde pod hlavičkou každého jednoho z nás a zcela dobrovolně na základě osobních vztahů a ochoty pomáhat,“ dodala radní. Pro ošetření dospělých nabídla své služby EUC Klinika Plzeň.

Do Plzně přicházejí první ukrajinské rodiny s dětmi, město jim může poskytnout stovky míst k bydlení

Západočeská metropole se intenzivně připravuje na přijetí válečných uprchlíků z Ukrajiny, kteří projeví zájem zůstat na území Plzně. Aktuálně má 700 míst, kde budou moci být lidé ubytováni. Ještě během dneška najde na Doubravce zázemí rodina se...

Velké množství Plzeňanů projevilo obrovskou solidaritu s Ukrajinou a nabízí bydlení i materiální pomoc. Radnice upozorňuje, že je důležité spolupracovat a pomoc koordinovat. Přehledný rozcestník najdou zájemci také na webu města.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky Prior, Ukrajina, uprchlíci, válka, pomoc, centrum, Plzeň, Plzeňský kraj, sbírka, uprchlík, bydlení, ODS, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý Prior se promění v centrum pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, Plzeň už má desítky zájemců o ubytování  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.