Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Ústavní soud odmítl stížnost na proces vymezení zón v Národním parku Šumava

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost na proces vymezení zón v Národním parku Šumava. Podnět směřoval i proti dřívější právní úpravě v zákoně o ochraně životního prostředí a proti aktuálně platné vyhlášce o vymezení zón. Soudci ale zároveň nevyloučili, že se budou problematikou zabývat později, na základě jiných podnětů. Usnesení je dostupné v databázi soudu.

Žalobu proti zásahu, který měl spočívat v nepřezkoumatelném a netransparentním postupu Správy Národního parku Šumava a ministerstva životního prostředí, řešil nejprve Krajský soud v Českých Budějovicích. Odmítl ji pro nedostatek pravomoci.

Rozhodnutí potvrdil Nejvyšší správní soud, důvod k zásahu nenašli ani ústavní soudci, alespoň prozatím. "Závěrem nutno zdůraznit, že tímto usnesením není aprobována ústavnost či zákonnost provedené zonace," stojí v usnesení. Soud by se problematikou mohl zabývat na základě nějakého konkrétního sporu, kde má být vyhláška aplikovaná.

Žalobu ke krajskému soudu původně podával Jihočeský kraj s několika dalšími žalobci. Na ústavní soud se obracela jen část z původních účastníků řízení, a to spolek Hnutí pro život, dále muž, který vlastní pozemky v Kvildě na Prachaticku, a také advokátka, která vykonává zemědělskou činnost v Plzeňském kraji.

Vyhláška rozdělila park do čtyř sekcí s různým režimem ochrany, od přírodní zóny po kulturní krajinu. Nová zonace by měla platit 15 let. Předešlé členění mělo tři zóny. Jihočeský kraj měl k vyhlášce řadu připomínek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Šumava, soud, Ústavní soud, Národní park, zóny, životní prostředí, Ústavní soud České republiky, Národní park Šumava, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Správa Národního parku Šumava, Nejvyšší správní soud České republiky, Jihočeský kraj, Č

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud odmítl stížnost na proces vymezení zón v Národním parku Šumava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.