Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Před plzeňskou pobočkou ruské Sberbank se dnes tvořily fronty, lidé se domáhali svých úspor

Před pobočkou banky na Americké třídě dnes postávaly hloučky lidí, kteří si převážně přišli zrušit účet. Banka s vazbami na Rusko nečekaně zavřela své dveře o dvě hodiny dříve. Důvodem byly obavy o bezpečnost zaměstnanců. Vedení pobočky nicméně své klienty ujistilo, že se o své peníze nemusí bát.

Jindy okolo banky na Americké třídě nevidíte ani nohu. Dnes tomu však bylo jinak. „Přišla jsem si zrušit účet,“ potvrdila nám jedna z žen, které postávaly před pobočkou. Na její slova souhlasně přikyvovala vedle stojící kamarádka. Ve frontě byli hlavně Češi, kteří využívají služeb banky. O tom, že se má pobočka ve dvě hodiny uzavřít nikdo nevěděl, a tak s úderem 14. hodiny všechny zaskočilo, když muž v bílé košili vylepil na dveře papír o změně otevírací doby a zamkl dveře. Jeden z klientů chvilku bušil na dveře. O pár minut později přišli vedoucí pobočky, aby situaci objasnili a lidi uklidnili. V tu samou dobu přišli na místo také tři policisté.

„Vedení naší banky dnes rozhodlo, že máme ve 14 hodin zavřít naši pobočku. V současné době nemám žádné další informace. Jakmile se něco dozvíme, budete jako naši klienti informováni,“ uvedla zástupkyně banky. Její kolega posléze doplnil, že banka čelí obrovskému tlaku na výběry všech depozit. „Banka momentálně jedná o půjčce z Rakouska a nyní zasedá dozorčí rada. Pokud půjčka přijde, tak banka rozdělí peníze klientům a bude od pondělí opět fungovat. Pokud půjčka nepřijde, tak se banka obrátí na Českou národní banku (ČBN), že není schopna dostát svým závazkům a ČNB by dál postupovala podle platných zákonů,“ vysvětloval.


Na situaci před pobočkou přišli dohlížet také pocicisté, žádné konflikty ale řešit nemuseli

Dále doplnil, že i kdyby lidé podali své příkazy na převod peněz, tak k nim hned tak nedojde, protože je žádostí extrémní množství. „Nicméně ti, kteří mají u nás vklady do výše 100 tisíc euro, tak ty jsou pojištěné a nepřijdou o ně. Týká se to i firemních vkladů. Ti, co mají větší částky o ně také nepřijdou, protože banka má zhruba devět miliard vlastního jmění. Akorát to nebude možné vyplatit hned. Bohužel, ten tlak je neúnosný,“ dodal.

Banka podle své mluvčí Radky Černé počítá s tím, že v dalších dnech už budou pobočky opět standardně otevřené, klienti mohou využívat on-line bankovnictví a bankomaty. Mluvčí dále uvedla že banka analyzuje stávající situaci. „Naším hlavním cílem je poskytovat služby a servis našim klientům na úrovni a v rozsahu jako doposud a zajistit co nejlepší fungování banky," řekla.

Firmy bojkotují služby banky

Některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlašují bojkot služeb banky Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. „Silně doporučujeme našim poradcům a pobočkám tuto banku přestat okamžitě využívat, doporučovat a zprostředkovávat. V této souvislosti ji také vyjímáme z bonusového odměňování," uvedl zakladatel finančně poradenské společnosti Partners Petr Borkovec.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberban Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank CZ reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120 000 klientů

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky banka, Sberbank, peníze, finance, úspory, Plzeň, Rusko, Ukrajina, Česká národní banka, Sberbank CZ, půjčka, ruská invaze na Ukrajinu, Petr Borkovec, Volksbank

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před plzeňskou pobočkou ruské Sberbank se dnes tvořily fronty, lidé se domáhali svých úspor  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.