Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tři projekty na stavbu minipivovarů připravila na Ukrajině firma z Plzně, teď neví co s nimi bude dál

Tři projekty má na Ukrajině připravené plzeňská firma Joe's Garage Brewery, která za 14 let postavila v ČR i cizině 70 minipivovarů. Nejprve stavbu zastavila pandemie a nyní ruská invaze do země. Firma v roce 2019 postavila v Hotelu Praha v Užhorodu restaurační pivovar Yuber a díky jeho úspěchu tam získala další zákazníky. Navíc popularita piva z minipivovarů v zemi roste a Ukrajina chápe ČR v pivovarnictví jako vzor a špičku.

„Češi mají mentalitou k Ukrajincům blízko. A za 30 let jsme měli možnost ten národ víc poznat. Buďme si upřímní, kdyby nám teď odešli, tak by se tady leccos pozastavilo. Většina Ukrajinců se velice dobře integrovala v ČR a fungují tu dobře," uvedl spolumajitel  Joe's Garage Brewery Josef Krýsl. Ukrajinci podle Krýsla považují kvalitu českého piva i surovin za svůj vzor. „Vždyť jsme pátí největší vývozci sladu a třetí na světě v chmelu," uvedl Krýsl.

Navíc na Ukrajinu exportuje hodně velkých i malých pivovarů z ČR, je tam hodně vidět Prazdroj, dále Staropramen a Krušovice. „Vývozcům technologie a surovin to dává větší váhu obchodu," řekl. Plzeňská firma dodala do Užhorodu celou technologii na klíč, zaučila sládka a vozí tam český slad a chmel. Plzeňský LUKR tam ještě dodal samovýčepy i klasické výčepy.

Hned na jaře 2020 získala piva z Yuberu na velké výstavě v Kyjevě čtyři medaile, uvedl Krýsl. Díky dodávce tam firma podle něj získala řadu zájemců, takže už měla na západní Ukrajině několik akvizic. Dvě z nich jsou rozpracované, ale stojí, stejně jako rozšíření pivovaru v Užhorodu. „Nejprve to zarazil covid, ale druhou věcí je současná nejistota. Zatím jsme si jenom volali, ale všichni pevně věříme, že to dopadne alespoň nějak přijatelně, protože Ukrajina si zaslouží naši pozornost," uvedl.

Podle Krýsla se vypije na Ukrajině 42 litrů piva na obyvatele a rok, oproti českých 135 litrům, ale na západ od Kyjeva bude spotřeba vyšší. „Je tam velký zájem o craftová (řemeslná) piva z malých pivovarů," uvedl. V zemi je přes 200 minipivovarů, necelá polovina proti ČR, ve větších městech začínají růst pivotéky a třeba v Užhorodě je restaurace, která nabízí 25 druhů čepovaných piv. „Nejprodávanější je ležák, tedy 'dvanáctka', jejíž cena je mírně pod průměrem ČR. Už mají také velký zájem o piva typu IPA a ALE a o velká poptávka je po pšeničném pivu, větší než v Čechách," zdůraznil Krýsl.

Podle něj je snazší postavit pivovar na Ukrajině než v Rusku, kde funguje velmi složitá až byrokratická administrativa a nejsou tam žádné garance splácení dodávek. „Je to věčná škoda, že se ty národy perou. Prospělo by nám všem, kdyby byl klid a mohli jsme obchodovat," dodal. Podle Krýsla potřebuje Ukrajina investice a začít obchodovat s EU na vyšší úrovni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Joe's Garage Brewery

Štítky minipivovar, stavba minipivovaru, Ukrajina, Joe's Garage Brewery, Česko, pivo, pivovar, Užhorod, Plzeň, Praha, Evropská unie, Kyjev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři projekty na stavbu minipivovarů připravila na Ukrajině firma z Plzně, teď neví co s nimi bude dál  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.