Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Počet domácností bez elektřiny se v Plzeňském kraji výrazně snížil, stále ale fouká

Počet domácností, které byly v Plzeňském kraji vinou silného větru bez elektřiny, se snížil na necelých devět tisíc. Ve 14:00 jich bylo o 20 tisíc víc. Popadané stromy odstraňovali hasiči na více než 400 místech, od půlnoci vyjeli k 540 zásahům, což je jeden z nejvyšších počtů za poslední roky. Za poslední hodinu počet výjezdů podstatně klesl. Uzavřených tratí i silnic je méně. V regionu ale stále fouká.

„Řešíme 38 poruch na vedení vysokého napětí (o více než třetinu méně než ve 14:00) Pořád ale fouká, i když podle předpovědi se to už mělo zklidňovat," řekla regionální mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Nejhorší situace je na stále Klatovsku a Domažlicku. Čety montérů pracují všude, kde je to možné. Do lesních úseků mohou, až když přestane foukat. Většina poruch bude opravena večer, zbydou pouze okrajové a chatové oblasti.

Hasiči v kraji odstraňovali dosud padlé stromy na více než 400 místech regionu. Celkem 540 událostí je podle mluvčího Petra Poncara rozprostřeno po celém kraji. Na šumavském Pancíři před chvílí ještě například zajišťovali utrženou střechu obslužny lyžařského vleku. V horských oblastech Klatovska, zejména na řece Otavě, platí výstraha před povodněmi, a to do pátečních 05:00.

FOTOGALERIE: Plzeňským krajem se prohnal silný vítr

Čtvrtek, 17. února 2022, 10:50

Foto: Hasiči Železná Ruda
Foto: HZS PK
 

Kvůli popadaným stromům stála v 17:00 doprava na čtyřech tratích, z toho na třech hlavních. Polámané stromy jsou mezi Přešticemi a Chlumčany na hlavní trati z Plzně do Klatov a Železné Rudy, kde by měla být doprava obnovena kolem 20:00, na stejné trati jsou nově stromy mezi Zelenou Lhotou, Hamry a Hojsovou Stráží na Šumavě, kde by se brzy měly vlaky znovu rozjet. Na mezinárodní linii Plzeň - Domažlice - Mnichov už je přerušená doprava jen na jednom úseku, a to mezi Českou Kubicí a státní hranicí, který by se měl zprůjezdnit po 17:00. Až ve 23:00 pak měly vlaky znovu projíždět mezi Vranovem u Stříbra a Pňovany, což je úsek mezinárodní tratě Plzeň - Cheb - SRN. Po 17:30 by měly vlaky podle webu Českých drah jezdit také z Nepomuka do Pačejova, což je lokální trať.

Krajští silničáři mají uzavřené čtyři silnice, na třech se určitě nebude jezdit do pátečního rána. Jde o komunikaci druhé třídy z Tachova na Svobodku až na hranice, třetí třídu z Velkých Dvorců do Kundratic, obě na Tachovsku. „Kvůli polámaným velkým stromům je uzavřená také silnice třetí třídy z Vidžína na Branišov na severu Plzeňska," řekl dispečer Jiři Slapnička. Ještě dnes by se mohla zprovoznit silnice ze Ždírce do Srb na jihu Plzeňska.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS PK

Štítky vítr, předpověď, počasí, polomy, ČHMÚ, Plzeňský kraj, silnice, strom, doprava, Plzeň, ČEZ, okres Klatovy, České dráhy, okres Domažlice, Německo

Počet domácností bez elektřiny se v Plzeňském kraji výrazně snížil, stále ale fouká  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.