Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Ideální podmínky pro lyžování na Šumavě ještě více zpříjemní aktuální rozvolnění podmínek

Optimální podmínky pro lyžování panují před víkendem na Šumavě v oblasti Železné Rudy a Špičáku. Ve Ski&Bike Špičák se lyžuje na všech sjezdovkách, na nichž po dalším sněžení leží až 80 centimetrů sněhu. Stejně jako jinde v ČR přestala počínaje čtvrtkem i na Špičáku platit povinnost prokazovat se při nákupu skipasů očkováním, potvrzením o proděláním nemoci nebo PCR testem vylučujícím covid-19. To samé platí o vstupu do areálových restaurací a barů. V západočeské části Šumavy je v provozu většina vleků. Upravené jsou i stopy pro běžkaře, a to na Šumavě i v Českém lese na Domažlicku.

„Podmínky jsou nyní opravdu perfektní a odpovídá tomu i návštěvnost, která je mírně nadprůměrná. Každý den se nyní blížíme dvěma tisícům lyžařů i v pracovních dnech týdne. Prázdniny nyní mají plzeňské okresy a je to znát,“ říká ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Čeká se v rozmezí 5 –10 minut jenom na čtyřsedačkovou lanovku a pouze v nejexponovanějším čase od cca 9,30 do cca 11 hodin. Jinak je nástup na všechny ostatní vleky včetně lanovky mimo uvedenou dobu plynulý. Mimo lyžování na sjezdovkách areál nabízí zpestření ve snowparku na Lubáku nebo měřený slalom na Spodní Šanci, kde se také každou středu, pátek a sobotu koná večerní lyžování od 18,30 hodin. Dále tříkilometrový okruh pro běžkaře na dojezdu jedničky Slalomové. 

Celou oblast Železnorudska včetně Špičáku každý den obsluhuje městem Železná Ruda provozovaný skibus. Návštěvníci mohou využít i společný skipas platný pro Ski&Bike Špičák a druhý největší lyžařský areál v oblasti Železnorudska Nad Nádražím – Belveder. Cestovat mezi nimi lze i vlakem s dobou jízdy cca pět minut. 

V největším zimním středisku kraje, Železné Rudě, jsou podle tamního infocentra v provozu všechny větší areály. Lyžuje se na Špičáku, v areálu Nad Nádražím - Belveder, Samoty, Weissova louka, Alpalouka, Debrník a Goldhof. Jezdí i lanovka na Pancíř, kde lze kromě lyžování také jezdit na saních a na bobech. Na sjezdovkách, kde mají i technické zasněžování, leží podle provozovatelé půl metru až 80 centimetrů sněhu. Kromě Železné Rudy se lyžuje také na svahu v Nýrsku na Klatovsku nebo v Kašperských Horách.

Na upravené trasy mohou vyjet i běžkaři. Po teplé středě jsou ale některé běžecké tratě rozježděné, po ránu jsou zmrzlé a během dne rozbředlé, uvádí železnorudské infocentrum. V okolí města leží podle nadmořské výšky deset až 90 centimetrů sněhu. Ve středu se před víkendovými závody upravovaly okruhy na Belvederu, dnes by měla rolba projet úsek Belveder - Hofmanky - Gerlova Huť a dále tratě v okolí Gerlovy Hutě.

Na běžky je možné se vydat také v okolí Modravy, kde leží okolo 55 centimetrů sněhu, ve vyšších polohách kolem metru a na hřebenech ještě více. Lyžaři by si měli podle infocentra dát pozor na případnou ledovku ve stopách. Stopy jsou upravené také v okolí Horské Kvildy či Srní.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Ski&Bike Špičák, zimní sezóna, zasněžování sjezdovek, sníh, lyžování, rozvolnění, Šumava, Špičák, běh na lyžích, sjezdovka, Železná Ruda, Česko, okres Domažlice, Český les, Belveder

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ideální podmínky pro lyžování na Šumavě ještě více zpříjemní aktuální rozvolnění podmínek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.