Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Ideální podmínky, před víkendem napadlo na Šumavě v oblasti Železné Rudy až 30 cm přírodního sněhu

Místy až 30 centimetrů nového přírodního sněhu připadlo v noci na čtvrtek v oblasti šumavského Špičáku a Železné Rudy. Ve Ski&Bike Špičák to umožnilo otevřít nebo dokončit úpravu zbylých dvou sjezdovek, které si ještě letos lyžaři nemohli vyzkoušet. Zejména se jedná o nejprudší českou sjezdovku Šance. O víkendu bude fungovat i snowpark. Oblast Železné Rudy, největší zimní rekreační středisko v Plzeňském kraji, očekává od tohoto víkendu velký nápor návštěvníků. V pátek začnou přijíždět rodiny s dětmi, hlavně z Plzně a okolních okresů, které mají do neděle 13. února prázdniny.

„Dnes už se lyžuje na nejprudší české sjezdovce Šance v celé její délce. Na víkend pak už dokončíme všechny překážky a prvky ve snowparku na Lubáku, takže letos poprvé je k dispozici kompletní zimní nabídka našeho areálu,“ říká ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Nejprudší česká sjezdovka Šance se sklonem 45° je určena pro freeriderové lyžování a neupravuje se. Nezasněžuje se ani technicky a leží na ní jenom přírodní sníh, čímž má své další kouzlo. Po adrenalinovém zážitku v nejstrmější pasáži je už pak dojezd velmi příjemný po rodinné Spodní Šanci. Její otevření je samozřejmě závislé na přírodě a dostatečném množství sněhu, jinak se na ní lyžovat nedá. Pokud je sněhu dost a provoz neomezuje covid, sjíždí jí už skoro 50 let členové Horské služby potmě vždy poslední den v roce s pochodněmi v rukou.    

Jinak v celém areálu stále panují výborné podmínky pro lyžování. Na sjezdovkách leží už po úpravách čerstvě napadané přírodní pokrývky do 70 cm sněhu. Šumavský Špičák neohrožoval díky jeho jinak situované poloze ani nedávný prudký vítr, kvůli němuž jiná střediska v okolí musela přerušit provoz. Navíc v týdnu se zde lyžuje naprosto bez front na lanovku či další vleky. O víkendu, prakticky ale jen v sobotu, jsou čekací doby minimální v řádu minut.     

Kromě všech sjezdovek je ve Ski&Bike Špičák k dispozici u dojezdu jedničky Turistické ještě tříkilometrový okruh s běžkařskými stopami. V okolí jsou pak desítky kilometrů upravovaných turistických tras. Večerní lyžování na Spodní Šanci se koná každý pátek, sobotu a středu od 18,30 hodin. Celou oblast Železnorudska včetně Špičáku pak obsluhuje městem provozovaný skibus.  

Většina hotelů má beznadějně plno

Hotely a penziony v Železné Rudě, Na Špičáku a v Hojsově Stráži jsou plné, sněhu je dost a podmínky k lyžování na svazích i běžeckých tratích ideální, vše je otevřené a připraveno, řekla novinářům Iva Juhová ze železnorudského infocentra. Příští týden by měl být v letošní zimě v oblasti nejsilnější, konec roku před silvestrem propršel.

„Lidi určitě přijedou už během víkendu, hodně se telefonicky ptají na podmínky k lyžování i na certifikáty, které by měly od 9. února úplně padnout," řekla Iva Juhová. Vláda ve středu rozhodla, že od 9. února zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb a vstup na kulturní, sportovní a další akce. Podle Juhové se lidé nejvíce dotazovali právě na protiepidemický režim v oblasti, tedy hlavně kam mohu a kam nesmí neočkovaní. "Od 9. února budou smět po Čechách bez problémů všude včetně vleků, takže zájem bude ještě větší. Bohužel, na nedalekém Velkém Javoru v Bavorsku zůstávají restrikce stejné," uvedla.

Podle Juhové jsou ubytovací kapacity všude zaplněné. Kromě Plzně přijedou i rodiny okresů Praha východ a západ, kde mají také prázdniny. Letos řada lidí objednávala lůžka pár týdnů před prázdninami, na rozdíl od běžných let, kdy jsou atraktivní hotely a penziony z velké části vyprodané už rok předem. Loni v tuto dobu byly kvůli pandemii zavřené a nejezdily ani vleky. Lidé, kteří chtějí ubytování na poslední chvíli, to podle Juhové mohou zkoušet přímo v hotelích, penzionech i infocentru, protože lidé lůžka odříkávají kvůli nákazám a karanténám. Plné budou letos také rekreační apartmánové byty, jichž je v Železné Rudě, kde žije 1600 obyvatel, kolem 2000. Hodně lidí přijede také na jednodenní návštěvy, více než v běžných letech před covidem. Řada rodin na celotýdenní ubytování, skipasy a jídlo nemá, řekla.

Běžecké tratě včetně Šumavské dálnice a německé spojky do Ferdinandova údolí na Zwieslerwaldhaus jsou upravené a zítra doděláme zbytek na Hojsovce. Stopy se upravují třikrát v týdnu," uvedla. Příští týden by mělo být v oblasti slunečno a mírně nad nulou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky lyžařská střediska, hory, sněhové podmínky, Šumava, návštěvník, otevření, Ski&Bike Špičák, Železná Ruda, sjezdovka, Špičák, rodina, Plzeň, lyžování, Plzeňský kraj, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ideální podmínky, před víkendem napadlo na Šumavě v oblasti Železné Rudy až 30 cm přírodního sněhu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.