Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Předseda krajského soudu v Plzni rezignoval, podle kolegů se choval arogantně a vrchnostensky

Předseda krajského soudu v Plzni (KS) Alexandr Krysl po necelých dvou letech rezignoval na funkci předsedy soudu. Serveru Česká justice to potvrdil mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Krysl se krátce po svém nástupu dostal do sporu s částí soudců, kteří mu vytýkali špatnou komunikaci. Před časem obdržel Krysl výtku předsedy Vrchního soudu v Praze, která se mimo jiné zmiňovala o jeho neadekvátním chování ke kolegyni, která jeho jednání vnímala jako náznaky k tomu, aby dala výpověď.

Několikatýdenní spekulace o tom, že Alexandr Krysl hodlá sám rezignovat, se nakonec potvrdily. „Příslušný list byl před chvílí doručen do Kanceláře prezidenta republiky,“ sdělil serveru Česká justice mluvčí prezidenta republiky.

Alexandr Krysl působil ve vedení Krajského soudu v Plzni před svým jmenováním předsedou jako místopředseda pro správní úsek. Jeho úspěch ve výběrovém řízení mnohé zaskočilo i proto, že se proti jeho jmenování vyslovila soudcovská rada KS v Plzni.

Už od jeho nástupu byla atmosféra velmi napjatá, neboť hned podal kárnou žalobu na celý senát Krajského soudu v Plzni. Následovaly další dvě kárné žaloby na místopředsedkyni soudu Soňu Kacovskou, která ve funkci zůstala z minulého vedení. Navrhl v nich, aby kárný senát Nejvyššího správního soudu Kacovskou zbavil funkcí místopředsedkyně soudu a předsedkyně senátu.

Sám přitom obdržel výtku od předsedy Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla, a to za opakované dílčí pochybení při sestavování rozvrhu práce. Podnětem byly informace od 39 soudců KS v Plzni. Kvůli jeho chování vznikly dokonce odbory, které sdružují nepokojené soudce a zaměstnance.

„Víte, já jsem s ním byl ve vedení soudu sedm let a považoval jsem ho za kamaráda. Ale jakmile se stal předsedou, jako když utne. S tak arogantním a vrchnostenským chováním jsem se za celou dobu své praxe nikdy nesetkal,“ uvedl před časem v rozhovoru pro Českou justici šéf odborů plzeňského krajského soudu Jiří Levý.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tiskový odbor KS v Plzni | Zdroj Česká justice

Štítky Alexandr Krysl, soud, Krajský soud v Plzni, rezignace, výtka, Vrchní soud v Praze, Jiří Ovčáček, Kancelář prezidenta republiky, Plzeň, Jiří Levý, Luboš Dörfl, Senát Parlamentu ČR, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předseda krajského soudu v Plzni rezignoval, podle kolegů se choval arogantně a vrchnostensky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.