Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Včely dobře prospívají i v centru města, letos úly na střechách městských budov vydaly 90 kilo medu

Vůbec první dva barevné úly vyrostly na střeše radnice v historickém centru města už v roce 2019. O rok později se už tam mohli radovat z prvních 19 kilogramů medu. Posléze přidalo město další dvě včelstva na budovy ve Škroupově a Koterovské ulici. Celkem šest včelstev letos vydalo 90 kilo sladkého medu. O tom, že se včelám ve městě daří, se mohou přesvědčit i Plzeňané díky webkamerám.

„Pilotním projektem byla instalace úlů na střeše historické radnice na náměstí Republiky, následována umístěním úlů ve Škroupově ulici a v nedávné době také v Koterovské ulici v Plzni. Na každé ze střech jsou dva úly – tedy dohromady šest včelstev, která letos vyprodukovala téměř devadesát kilogramů medu. To dokazuje, že se včelám dobře daří i ve městě a že je o ně dobře pečováno,“ pochvaluje si primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Zimu včely přežívají v chomáči, kde se zahřívají. Zpracovávají zásoby z letních měsíců, případně jsou dokrmovány sladkým roztokem.

„Našimi včelaři jsou Pavel Mach s dcerou, kteří věnují včelám náležitou péči a pozornost. V sezoně od dubna do srpna jsou včely kontrolovány jednou za čtrnáct dní, mimo sezonu přibližně jednou za měsíc,“ řekl ředitel magistrátního úřadu správních agend Petr Triner, do jehož gesce spadá správa magistrátních budov.

V minulých dnech včelaři zopakovali pravidelné, několikrát ročně se opakující, léčení včelstev od roztoče rodu varroa, které má ochránit populaci včel pro následující rok. Tuzemské včely nemají přirozenou obranyschopnost a napadení tímto roztočem může celé včelstvo zdecimovat.

Online přenos přímo z úlu

A jak to uvnitř úlu vlastně vypadá? To mohou zájemci sledovat na online na webových stránkách, kde najdou přenosy ze střech budov. Zajímavostí je například váha, díky které mohou lidé vidět kolik toho pilné včelky nanosily. V každém úlu je také senzor, který měří teplotu a snímá zvukový projev včel. Včelstva jsou také umístěna na střeše budovy Centra robotiky v Cukrovarské ulici, které je součástí městské organizace Správa informačních technologií města Plzně. Další úly jsou v Plzni například na střeše Fakulty strojní Západočeské univerzity, na 21. základní škole či na stožáru u Techmania Science Center.

Včely mají podle odborníků dolet až pět kilometrů a v centru města jsou pro ně zdrojem potravy nejčastěji parky a sadový okruh, kde je dostatek zeleně. Stejně tak nabízí dostatek živin i vnitrobloky. „Rozhodně mají včely v centru města dostatek potravy. Nevadí jim ani trvalý hluk, tomu se umí přizpůsobit, i když je nelze samozřejmě umístit do úplně frekventované ulice, včely si chrání svůj okruh přibližně pět až 20 metrů. Včelstva umisťujeme vždy po dvou, aby si vzájemně mohla vypomoci,“ vysvětil před časem včelař Petr Mach.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky med, včelaři, městské včelaření, včelí úly, střecha magistrátu, městské střechy, včela, střecha, centrum města, Plzeň, včelařství, Martin Baxa, Petr Mach, Pavel Mach, ODS, Techmania, Fakulta strojní Západočeské univerzity v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Včely dobře prospívají i v centru města, letos úly na střechách městských budov vydaly 90 kilo medu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.