Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie ukončila vyšetřování havárie horkovzdušného balonu, při kterém se vlastní vinou vážně zranil jeho pilot

Za loňskou havárii horkovzdušného balonu, která se stala na Klatovsku krátce po seskoku pěti parašutistů, nepadlo nakonec žádné obvinění z trestného činu. Policie případ odložila s tím, že se nestal trestný čin. Při havárii se těžce zranil pilot balónu, který podle vyšetřování pouze nedodržel podmínky pro seskok parašutistů.

„Kriminalisté případ z 27. července 2020 vyšetřovali pro podezření ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti ve spojitosti s leteckou nehodou horkovzdušného balónu BB42Z. Výše uvedená trestní věc byla odložena, protože nejde o podezření z trestného činu,“ konstatovala po déle než ročním vyšetřování mluvčí policie Dana Ladmanová.

Pilotem balónu, který havaroval osudného dne krátce po dvacáté hodině nedaleko obce Újezdec na Klatovsku byl dvaatřicetiletý muž. Posádku tvořilo pět parašutistů cizí státní příslušnosti. „Při tomto řízeném seskoku během klesání pět parašutistů opustilo balón. Odlehčený balón přešel do stoupání, došlo k deformaci vrchní části i zařízení pro vypouštění vzduchu, zaseknutí ovládacích šňůr a úniku vzduchu, kdy se stal nezvladatelný. Balón z výšky 100 metrů začal padat k zemi a při nárazu koše do země utrpěl pilot zranění,“ popsala nehodu policejní mluvčí.

Při pádu balonu pilot utrpěl středně těžké zranění a při vědomí byl transportován na urgentní příjem do FN Plzeň. Nebyl ohrožen na životě. Havárii sledovala na vlastní oči celá řada svědků.

Policisté si vyžádali stanovisko Ústavu pro zjišťování příčin leteckých nehod. Podle odborného vyjádření pilot nedodržel podmínky pro seskok parašutistů, které jsou součástí letové příručky k provozu balónu. V té je uvedeno, že ve stejnou dobu nesmí seskakovat více parašutistů a smí seskočit pouze jeden. Dále porušil pravidla létání posádky, která musí být vybavena záchrannými padáky. Pilot způsobil leteckou nehodu a těžké zranění utrpěl vlastním zaviněním.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky nehoda, pád balonu, těžké zranění, záchranná služba, letecká nehoda, havárie, parašutista, policie, okres Klatovy, Fakultní nemocnice Plzeň, Újezdec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie ukončila vyšetřování havárie horkovzdušného balonu, při kterém se vlastní vinou vážně zranil jeho pilot  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.