Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Místo zbourané šumavské legendy chce armáda na Špičáku vybudovat nový hotel. Termín je ale v nedohlednu

Naprosto nečekaně a doslova bleskově nechala armáda letos v červenci srovnat se zemí ikonický, ale zchátralý hotel Rixi. O demolici dopředu nikdo z civilní sféry nic nevěděl. Objekt v majetku ministerstva obrany se nacházel na jednom z nejlukrativnějších pozemků na šumavském Špičáku. Na místě bývalého hotelu je teď jen vyčištěná a prázdná plocha. Ministerstvo obrany tvrdí, že prodej pozemku neplánuje. Naopak tam prý někdy v budoucnu hodlá vybudovat nový armádní hotel.

Hotel RIXI nechal v roce 1890 vystavět pražský architekt Jan RIXI. Záměrem bylo postavit na Šumavě nejlepší hotel té doby ve stylu domů v Karlových Varech a Mariánských Lázních. Hotel svou moderností a neskutečným komfortem zastínil sousední Prokopův penzion, kam jezdili čeští návštěvníci. Měl tekoucí vodu na pokojích, ústřední topení a výtah (!). Německý hotel se orientoval výhradně na bohatou německou klientelu. V roce 1931 byl hotel přestavěn do úžasné moderní podoby nákladem 700 tisíc korun. Nabízel celkem 46 pokojů a 100 lůžek. Nově byl vybaven moderní restaurací, tanečním sálem, tenisovým hřištěm, kuželníkem a venkovním koupalištěm. Měl nejen svého učitele lyžování, ale také benzínovou pumpu a garáže.

Když se začátkem července letošního roku zakously bagry do vybydleného a léta uzavřeného hotelu Rixi, byl to šok úplně pro všechny. O plánované demolici původně velmi luxusního hotelu z roku 1890 totiž dopředu nevěděli ani památkáři, ani vedení radnice v Železné Rudě. Vzhledem k tomu, že se jednalo o objekt ministerstva obrany, město Železná Ruda nemělo šanci povolení k demolici hotelu nějak připomínkovat. K takovým objektům se vyjadřuje pouze speciální stavební úřad v kompetenci ministerstva obrany, jednalo se o objekt zvláštního určení. Objekt se podle informací z ministerstva boural z bezpečnostních důvodů, vzhledem k jeho havarijnímu stavu a kvůli ohrožení kolemjdoucích osob.

Koncem července už nikdo nepoznal, že na vyklizené ploše kdysi stál nádherný horský hotel. Okamžitě se začalo spekulovat o tom, že armáda nachystala pozemek za účelem prodeje developerům, aby tam postavili komerční byty. To ale ministerstvo obrany rezolutně popírá.   

„Pokud jde o uvolněný pozemek, jeho prodej nebo pronájem armáda nepřipravuje ani neplánuje. Na pozemku armáda předpokládá výstavbu nového vojenského zařízení naprosto shodného určení. Má tak vzniknout opět vojenské rekreační zařízení, které bude sloužit k zajištění programů preventivní rehabilitace příslušníků ozbrojených sil, které vyplývají z příslušné branné legislativy,“ uvedl Petr Sýkora, z Tiskového oddělení Odboru komunikace Ministerstva obrany.

V případě volné kapacity bude podle Sýkory zotavovna schopna doplňkově nabízet i rekreační pobyty pro vojáky a státní či občanské zaměstnance resortu MO a jejich rodiny, stejně jako pro vojenské válečné veterány. Kdy se ale začne stavět, to zatím nikdo neví. Nedozvěděli jsme se ani to, zda má ministerstvo obrany na tento projekt finance.

„O možném termínu zahájení nové výstavby je nyní bohužel hodně předčasné hovořit. Záležet především bude na budoucích rozpočtových možnostech resortu ministerstva obrany. Vlastní výstavbě v každém případě bude předcházet veřejná soutěž na nový projekt, zhotovitele stavby,“ dodal Petr Sýkora.

Žádné další informace o plánech ministerstva obrany nemá ani železnorudský starosta Filip Smola, pod jehož úřad spadá i obec Špičák, kde se hotel Rixi nacházel. „Oficiálně nevím o této záležitosti vůbec nic. Pravdou ale je, že kolem dnes již bývalého hotelu Rixi tady u nás panují různé zkazky. Za sebe mohu říci jen jedno. Mám velké přání, aby na tom místě armáda vybudovala hotel pro svoje účely tak, jako to bylo v minulosti. A doufám, že z toho nevzniknou nějaké byty na komerční prodej,“ dodal starosta Smola.

Demolice kdysi nejluxusnějšího a nejslavnějšího šumavského hotelu RIXI na Špičáku překvapila nejen starostu Železné Rudy Filipa Smolu, ale vyvolala také bouřlivé reakce ze strany veřejnosti. Objekt je v majetku ministerstva obrany a nachází se na...

Armáda se snažila „vybydlený“ hotel delší dobu prodat. Z posledního neúspěšného prodeje z roku 2015 nakonec sešlo. Dohodnutý prodej podle serveru prazdnedomy.cz zkrachoval. Společnost AK&K Consulting International měla podle uzavřené kupní smlouvy za objekt zaplatit 37,8 milionu korun. Záměrem společnosti bylo zřejmě vybudovat v objektu nájemní byty, o které je v této lokalitě obrovský zájem. Ovšem firma se základním kapitálem 200 tisíc korun, kterou měla vlastnit pětadvacetiletá žena, nezaplatila za hotel delší dobu ani korunu. Ministerstvo proto od smlouvy s podivným kupcem odstoupilo a od té doby hotel dál pouze chátral.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš + archiv Zdeňka Roučky

Štítky hotel RIXI, demolice, demolice hotelu. šumavský hotel, ministerstvo obrany, Šumava, Špičák, hotel, armáda, Petr Sýkora, Karlovy Vary, Železná Ruda, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo zbourané šumavské legendy chce armáda na Špičáku vybudovat nový hotel. Termín je ale v nedohlednu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.