Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šlo o nutnou obranu, uzavřela policie případ muže, který zastřelil zloděje a již jednou odsouzeného vraha

Majitel drážního domku ve Vochově na severním Plzeňsku jednal podle vyšetřovatelů v nutné obraně. Šestapadesátiletý muž přistihl ve svém domě zloděje a z legálně držené zbraně po něm jednou vystřelil. Lupič, který byl v minulosti odsouzen za brutální vraždu seniora, zraněním podlehl.

„Po vyhodnocení všech důkazních prostředků, po provedených výsleších a po vyhodnocení znaleckých posudků z oboru kriminalistika, odvětví balistiky a oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství a toxikologie policejní orgán dospěl k závěru, že se jedná o případ nutné obrany, tedy o okolnost vylučující protiprávnost činu. Vzhledem k tomu byla věc policejním orgánem odložena, neboť nejde o podezření z trestného činu," shrnula policejní mluvčí Pavla Burešová.

Rodina z Vochova se dočkala podpory napříč republikou. Vznikla dokonce sbírka, aby měl muž peníze na právníka. Lidé vybrali stovky tisíc korun.

K události došlo 24. března kolem druhé hodiny ráno. Majitel domku v tu chvíli poklidně spal, stejně tak jeho partnerka. Zloděj si objekt zřejmě vybral proto, že leží na okraji obce. Nepočítal však s tím, že potká ozbrojeného majitele. Ten na muže vytáhl svou legálně drženou zbraň a jedním výstřelem zasáhl lupiče do hrudníku. V tu chvíli ještě netušil, že vypálil proti extrémně nebezpečnému zločinci. Ještě před příjezdem záchranky se mu snažil poskytnout první pomoc, postřelený zraněním nakonec podlehl.

Později vyšlo najevo, že mrtvý sedmatřicetiletý muž byl v roce 2003 odsouzený na 16,5 roku vězení za brutální vraždu seniora. Ubodal dal kvůli 409 korunám, které následně utratil za drogy.

Co ještě je přiměřená obrana majetku?

Ještě teď si možná vzpomenete na případ seniora, kterému zloději patnáctkrát za sebou vykradli jeho chatu v plzeňské části Černice. Zoufalý muž zkoušel tehdy všechny způsoby, jak lupiče odradit. Nakonec se uchýlil k nainstalování čtyř nabitých samostřílů. Do této pasti v listopadu 2004 vstoupil mladý zloděj a jedna ze střel mu prolétla pravým stehnem. Muž po ošetření v nemocnici tvrdil, že byl zraněn na procházce, druhý den už šel s pravdou ven. Po několika jednání před sousedem si lupič vyslechl trest 300 hodin veřejných prací. Tehdy už skoro osmdesátiletý senior byl obžalován z ublížení na zdraví a z nedovoleného ozbrojování. Soud nakonec potvrdil, že výrobou samostřílů se důchodce opravdu nedovoleně ozbrojil, žádný trest za to ale nedostal. Sama soudkyně na jednání ale pravila, že jednání bylo lidsky pochopitelné, šlo ale o extrémní způsob obrany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky krimi, střelba, zbraň, policie, Vochov, zloděj, vrah, drážní domek, nutná obrana, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šlo o nutnou obranu, uzavřela policie případ muže, který zastřelil zloděje a již jednou odsouzeného vraha  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.